Kruimelpad

Olieprijzen in bedwang - 24/06/2008

Oil tanker in a port

Olieproducerende en -importerende landen moeten samenwerken om de olieprijzen omlaag te brengen.

De olieprijzen kunnen alleen omlaag door de vraag en het aanbod op de markt aan te pakken, zei eurocommissaris voor energie Andris Piebalgs op 22 juni tijdens een energietop in Jeddah, Saoedi-Arabië.

"Olieprijzen van meer dan 100 dollar per vat zijn schadelijk voor producenten en consumenten. Iedereen wint erbij als we samenwerken om de markten tot rust te brengen en de olieprijzen weer op een redelijk niveau te krijgen We moeten samen ingrijpen om de wereldeconomie weer vertrouwen en stabiliteit te geven en een recessie te voorkomen," zei hij.

Hij drong er bij de olieproducerende landen op aan om de productie op te voeren en meer te investeren in nieuwe productiecapaciteit. Tegelijkertijd riep hij olieconsumerende landen op om zuiniger met energie om te gaan, flinke noodvoorraden aan te leggen en speculatie te bestrijden.

Organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) uit voor een " energiedialoog" in Brussel op 24 juni. De EU importeert zo'n 40% van haar olie uit OPEC-landen, die nu voor de vijfde keer bijeenkomen sinds het begin van de besprekingen met de EU in november 2005.

Saoedi-Arabië, de grootste olie-exporteur ter wereld, heeft beloofd de olieproductie in juli voor de derde maand op rij met 200 000 vaten te verhogen en de productie nog verder te verhogen om de recordprijzen te temperen.

De prijsstijgingen leiden tot moeilijkheden en spanningen zowel in de geïndustrialiseerde wereld als in ontwikkelingslanden. In Europa zijn er in de afgelopen weken protesten en stakingen geweest tegen de hoge brandstofprijzen, geleid door vissers, boeren en vrachtwagenchauffeurs.

Ook wordt gevreesd dat niet alleen de markt, maar ook speculatie de prijzen omhoog drijft. De Commissie zal de prijsontwikkelingen scherp in de gaten houden en streeft naar meer transparantie op de oliemarkten. De OPEC komt tijdens de besprekingen in Brussel met een verslag over hoe de financiële markten beïnvloed worden door de olieprijzen.

Energie-efficiëntie binnen de EU en daarbuiten blijft de hoogste prioriteit voor de Commissie. De EU heeft daarom een integraal beleid over energie en klimaatverandering voorgesteld dat Europa op het juiste pad moet krijgen - op weg naar een duurzame toekomst.

Meer over het oliebeleid van de EU

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links