Navigációs útvonal

Összefogás a magas olajárak ellen - 24/06/2008

Olajszállító tankhajó a kikötőben

A kitermelő és az importőr országoknak együtt kell működniük a magas olajárak letörése érdekében.

Az olajárakat csak a kínálati és a keresleti tényezők egyidejű kezelésével lehet mérsékelni, jelentette ki Andris Piebalgs, az EU energiaügyi biztosa június 22-én, a szaúd-arábiai Dzseddában tartott enegia-csúcstalálkozón.

„A 100 dolláron felüli olajárak mind a fogyasztó, mind a termelő országoknak kárt okoznak.Közös érdekünk, hogy egymással összefogva lépjünk fel a piaci ingadozások mérséklése és az olajárak ésszerű szintre csökkentése céljából. Együtt kell cselekednünk, hogy a világgazdaságban helyreálljon a bizalom és a stabilitás, és hogy elkerüljük a recessziót” – hangsúlyozta Piebalgs.

A politikus sürgette az olajexportőr országokat, hogy növeljék a kitermelést, és fektessenek több pénzt új termelőkapacitások létrehozásába. A fogyasztó országokat ugyanakkor arra szólította fel, hogy javítsák energiahatékonyságukat, tartsák magas szinten a sürgősségi készleteket, és vegyék fel a harcot a piaci spekuláció ellen.

A párbeszéd bővítése érdekében az EU rendszeresen magas szintű megbeszéléseket tart az olajexportőr országok szervezetével, az OPEC-kel. A 2005 novemberében megkezdett energiaügyi párbeszéd legutóbbi, ötödik fordulójára június 24‑én Brüsszelben került sor. Az EU-országokban felhasznált kőolaj 40%-a OPEC-tagállamokból származik.

Szaúd-Arábia, a világ legnagyobb olajexportőre ígéretet tett arra, hogy májushoz és júniushoz hasonlóan júliusban újabb 200 000 hordóval növeli kitermelését, és ha szükséges, a rekordmagasságú árak csökkentése érdekében később is folytatja a termelés bővítését.

A szárnyaló olajárak az iparosodott országokban és a fejlődő világban is nehézségeket okoznak, és feszültségekhez vezetnek.Európában a halászok, a gazdák és a fuvarozók vezetésével számos tiltakozó akcióra, sztrájkra került sor az elmúlt hetekben.

Mivel félő, hogy az áremelkedésben a spekuláció is szerepet játszik, az Európai Bizottság a jövőben fokozottabban figyelemmel kívánja kísérni az árak alakulását, és arra törekszik, hogy az olajpiacok átláthatóbbá váljanak. A brüsszeli megbeszéléseken az OPEC jelentésben számolt be arról, hogyan hatnak az olajárakra a pénzügyi piacok.

A Bizottság legfontosabb célja továbbra is az energiahatékonyság növelése – az EU határain innen és túl. Az Unió összehangolt energia- és klímapolitikai javaslatai azt a célt szolgálják, hogy Európa a helyes vágányra álljon – arra, amelyik a fenntartható energiagazdálkodás felé vezet.

Bővebben az EU olajpolitikájáról

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek