Navigointipolku

Öljyn hinta halutaan kuriin - 24/06/2008

Öljytankkeri satamassa

Öljyntuottajamaiden ja -tuojamaiden on tehtävä yhteistyötä, jotta öljyn hinta saadaan laskemaan.

Öljyn hintoja voidaan alentaa vain vaikuttamalla markkinoiden tarjontaa ja kysyntää sääteleviin voimiin, totesi energia-asioista vastaava komissaari Andris Piebalgs Saudi-Arabian Jeddassa 22.6. järjestetyssä energia-alan huippukokouksessa.

"Yli 100 dollarin tynnyrihinta on vahingollinen sekä öljyä ostaville maille että öljyntuottajamaille. On molempien etujen mukaista tehdä yhteistyötä markkinoiden epävakaisuuden vähentämiseksi ja öljyn hintojen saamiseksi takaisin kohtuullisille tasoille. On toimittava yhdessä, jotta saamme palautettua luottamuksen maailmantalouteen, vakautettua sen ja estettyä laman", hän sanoi.

Hän kannusti öljyntuottajamaita lisäämään tuotantoa ja investoimaan uuteen tuotantokapasiteettiin. Öljyä ostavia maita hän puolestaan kehotti parantamaan energiatehokkuutta, huolehtimaan varmuusvarastojen riittävyydestä ja torjumaan spekulaatiota markkinoilla.

EU haluaa edistää vuoropuhelua öljyntuottajamaiden kanssa ja kutsuu sen vuoksi öljynviejämaiden järjestön (OPEC) korkean tason energia-vuoropuheluun Brysseliin 24.6. EU tuo öljystään noin 40 % OPEC-maista. Nyt viidettä kertaa tapaavat EU ja OPEC keskustelivat ensimmäistä kertaa marraskuussa 2005.

Saudi-Arabia, joka on maailman suurin öljynviejä, on lupautunut lisäämään tuotantoaan heinäkuussa 200 000 tynnyrillä. Se on tehnyt vastaavan lisäyksen myös kahtena edellisenä kuukautena ja on valmis jatkamaan tuotannon lisäämistä hintojen kohoamisen estämiseksi. 

Öljyn hinnan äkillinen nousu on aiheuttanut vaikeuksia ja jännitteitä sekä teollistuneissa maissa että kehitysmaissa. Euroopassa ovat kalastajat, maanviljelijät ja rekkakuskit protestoineet ja lakkoilleet kohonneita polttoaineiden hintoja vastaan.

Koska hintojen arvellaan nousseen paitsi markkinavoimien vuoksi myös spekulaation takia, komissio aikoo valvoa hinnankehitystä ja vaatia suurempaa avoimuutta öljymarkkinoilta. OPEC aikoo Brysselin tapaamisen yhteydessä esittää raportin siitä, kuinka rahoitusmarkkinat vaikuttavat öljyn hintaan.

Komissio pitää tärkeimpänä tavoitteena kuitenkin energiatehokkuuden lisäämistä sekä kotimaassa että ulkomailla. EU on laatinut yhdistetyn energia- ja ilmastonmuutospaketin, jossa esitetään toimia Euroopan saamiseksi kestävän kehityksen tielle.

Lisää EU:n öljypolitiikasta

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä