Διαδρομή πλοήγησης

Προσπάθειες για αναχαίτιση των τιμών πετρελαίου - 24/06/2008

Πετρελαιοφόρο σε λιμάνι

Οι χώρες πετρελαιοπαραγωγής και εισαγωγής οφείλουν να συνεργαστούν για τη μείωση των τιμών του.

Οι τιμές του πετρελαίου μπορούν να μειωθούν μόνο με παρεμβάσεις στη λειτουργία της προσφοράς και ζήτησης στην αγορά, δήλωσε ο Επίτροπος Ενέργειας Άντρις Πίμπαλγκς σε ομιλία του στη σύνοδο κορυφής για την ενέργεια, που πραγματοποιήθηκε στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας στις 22 Ιουνίου.

Και πρόσθεσε: “Οι τιμές πετρελαίου που ξεπερνούν τα 100 δολάρια βλάπτουν τόσο τις χώρες κατανάλωσης όσο και τις χώρες παραγωγής του. Είναι προς το συμφέρον όλων μας να συνεργαστούμε για να μειωθεί η αστάθεια των αγορών και να επανέλθουν οι τιμές σε φυσιολογικά επίπεδα. Πρέπει να δράσουμε από κοινού για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και η σταθερότητα στην παγκόσμια οικονομία και να αποτραπεί η ύφεση”.

Επίσης, ο Επίτροπος έκανε έκκληση στις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες να αυξήσουν την παραγωγή τους και να επενδύσουν περισσότερο σε νέα παραγωγική ικανότητα, ενώ κάλεσε τις χώρες κατανάλωσης να βελτιώσουν την ενεργειακή τους απόδοση, να διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα τα αποθέματα ασφαλείας τους και να καταπολεμήσουν την κερδοσκοπία στην αγορά.

Για να ενθαρρύνει τη συνέχιση του διαλόγου με τις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες, η ΕΕ προσκάλεσε τον Οργανισμό Πετρελαιοπαραγωγικών Εξαγωγικών Κρατών (OPEK) στις Βρυξέλλες στις 24 Ιουνίου για τη διεξαγωγή ενός ‘ διαλόγου σε υψηλό επίπεδο για την ενέργεια’. Η συνάντηση αυτή είναι η πέμπτη κατά σειρά μετά την έναρξη των συνομιλιών το Νοέμβριο του 2005. Η ΕΕ εισάγει περίπου το 40% του πετρελαίου της από τις χώρες του ΟΠΕΚ.

Η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος πετρελαιοεξαγωγέας στον κόσμο, δεσμεύτηκε να αυξήσει την παραγωγή της κατά 200.000 βαρέλια για τρίτο συνεχή μήνα τον Ιούλιο και, αν χρειαστεί, να την αυξήσει ακόμη περισσότερο ώστε να μειωθούν οι τιμές ρεκόρ που σημειώθηκαν.

Η εκτίναξη των τιμών έχει δημιουργήσει προβλήματα και πιέσεις τόσο στις βιομηχανικές όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ευρώπη συγκλονίστηκε από θύελλα διαμαρτυριών και απεργιακών κινητοποιήσεων, κυρίως από γεωργούς, αλιείς και μεταφορείς, κατά της αλματώδους αύξησης του κόστους των καυσίμων.

Μπροστά στους φόβους που εκφράστηκαν ότι η αύξηση του ενεργειακού κόστους είναι πιθανό να οφείλεται στην κερδοσκοπία και όχι μόνο στις δυνάμεις τις αγοράς, η Επιτροπή προτίθεται να παρακολουθεί από κοντά την εξέλιξη των τιμών και να εντείνει τις προσπάθειες για μεγαλύτερη διαφάνεια των αγορών πετρελαίου. Στο πλαίσιο των συνομιλιών στις Βρυξέλλες, ο ΟΠΕΚ θα παρουσιάσει έκθεση(linktobeaddedlater) σχετικά με το πώς οι χρηματαγορές επηρεάζουν τις τιμές πετρελαίου.

Κορυφαία προτεραιότητα της Επιτροπής, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, παραμένει η ενεργειακή απόδοση. Η ΕΕ έχει υποβάλει πρόταση ολοκληρωμένης πολιτικής για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή, σκοπός της οποίας είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια σωστή πορεία της Ευρώπης, δηλαδή προς ένα βιώσιμο μέλλον.

Περισσότερα για την πετρελαϊκή πολιτική της ΕΕ

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι