Навигационна пътека

Овладяване на цените на петрола - 24/06/2008

Петролен танкер в пристанище

Страните производителки и вносителки на петрол трябва да си сътрудничат за понижаване на цената му.

Цените на петрола могат да бъдат понижени само чрез оказване на влияние върху силите на търсене и предлагане на пазара, заяви комисарят по енергетиката Андрис Пиебалгс на срещата на върха на 22 юни в Джеда, Саудитска Арабия.

„Цени на петрола над 100 долара на барел вредят както на потребителите, така и на страните производителки.От наш общ интерес е да си сътрудничим за стабилизиране на пазарите и връщане на цените на петрола на разумно равнище.Трябва да действаме заедно, за да възстановим стабилността на световната икономика и доверието в нея и да предотвратим рецесията“, заяви той.

Комисарят призова производителките на петрол да увеличат производството си и да инвестират повече в нови производствени мощности, а страните потребителки – да подобрят енергийната ефективност, да поддържат аварийните запаси на високо ниво и да се борят със спекулата на пазара.

На 24 юни ЕС кани Организацията на страните производителки на петрол (ОПЕК) на диалог за енергията на високо равнище в Брюксел.Съюзът внася около 40 % от своя петрол от страните от ОПЕК, които се срещат за пети път с него от началото на разговорите през ноември 2005 г.

Саудитска Арабия, най-големият износител на петрол в света, обеща да увеличи производството си с 200 000 барела през юли за трети пореден месец и да продължи да го увеличава, за да помогне за ограничаване на рекордните цени.

Ценовият скок създава трудности и напрежение както в развитите, така и в развиващите се страни.През последните седмици Европа бе залята от протести и стачки против растящите цени на горивата, водени от рибари, фермери и шофьори на камиони.

В отговор на опасенията, че не само пазарните сили, но и спекулата води до повишаване на цените на енергията, Комисията възнамерява да следи тяхното развитие и да се стреми към по-голяма прозрачност на петролните пазари.На срещата в Брюксел ОПЕК ще представи доклад за начина, по който финансовите пазари влияят върху цените на петрола.

Най-големият приоритет на Комисията в Европа и по света остава енергийната ефективност.ЕС е изготвил предложение за интегрирана политика за енергия и изменение на климата, за да помогне на Европа да поеме в правилната посока – към едно устойчиво бъдеще.

Повече за политика на ЕС за петрола

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки