Navigacijska pot

Voditelji EU o visokih cenah nafte in hrane - 20/06/2008

Janez Janša (levo) in José Manuel Barroso

Države EU so podprle nadaljevanje postopka ratifikacije Lizbonske pogodbe in ukrepe v zvezi s cenami nafte.

Irski ministrski predsednik Brian Cowen je Evropski svet seznanil z razlogi, ki so botrovali irski zavrnitvi Lizbonske pogodbe . Voditelji EU so odločili, da se ratifikacija Lizbonske pogodbe nadaljuje v državah, kjer je še niso odobrili, zadeva pa bo na dnevnem redu tudi na oktobrskem zasedanju. Pogodba bo omogočila racionalizacijo delovanja institucij v razširjeni EU ter večjo prepoznavnost EU na svetovnem prizorišču. Veljati bo začela šele po ratifikaciji v vseh 27 državah članicah. Doslej so jo ratificirali v 19.

V zvezi z rastočimi cenami hrane in goriva so se države EU dogovorile za previdnost pri blažitvi posledic v najbolj prizadetih sektorjih in gospodinjstvih z nizkimi dohodki. Sredi protestov in zahtev po zmanjšanju davkov na gorivo so voditelji izrazili bojazen glede dolgoročnejšega prilagajanja in poudarili, da morajo biti vsi nacionalni ukrepi pomoči – znižanje trošarin in davkov, socialni ukrepi in subvencije – kratkoročni in ciljno usmerjeni.

Ob visokih cenah nafte se je še bolj pokazala potreba po nujnih spremembah v energetskem sektorju, ki naj bi prinesle energijsko učinkovitost in zmanjšale odvisnost EU od nafte. Da bi preprečila špekuliranje, ki še dodatno vpliva na rast cen, si bo EU prizadevala za večjo preglednost na trgih nafte in okrepila dialog z državami proizvajalkami.

Svetovne cene nafte so se v zadnjem letu podvojile, ta teden pa so znova poskočile. Razlog je v povečanem povpraševanju, predvsem na Kitajskem in v Indiji. Visoke cene so po vsej EU sprožile val protestov najbolj prizadetih sektorjev – tovornjakarjev, kmetov in ribičev.

Podražitve še dodatno obremenjujejo države v razvoju, zato so se voditelji zavzeli za boljše mednarodno usklajevanje energetske politike ter za pomoč najbolj prizadetim državam. Komisija je predlagala razširitev svojega programa pomoči v hrani in nov sklad za podporo kmetijstvu v državah v razvoju.

Več o ukrepih EU zaradi visokih cen nafte in hrane

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave