Navigációs útvonal

Európai Tanács: napirenden a magas élelmiszer- és olajárak - 20/06/2008

Balról jobbra: Janez Janša és José Manuel Barroso

Az Európai Unió állam- és kormányfői kétnapos brüsszeli ülésükön a Lisszaboni Szerződés ratifikációjának folytatása mellett foglaltak állást, és megvitatták a növekvő élelmiszer- és energiaárak problémáját.

Június 19-én és 20-án Brüsszelben összeült az Európai Tanács. Brian Cowen ír miniszterelnök tájékoztatta az ülésen megjelent uniós állam- és kormányfőket arról, hogy a felmérések szerint milyen okokra vezethető vissza a Lisszaboni Szerződés írországi elutasítása . Az EU vezetői úgy döntöttek, folytatni kell a ratifikációs folyamatot azokban a tagországokban, ahol a Lisszaboni Szerződést még nem fogadták el. A tervek szerint az Európai Tanács októberi ülésén újra napirendre tűzik majd a témát. A szerződés célja, hogy korszerűsítse a huszonhét tagúra bővült Unió működését, és erőteljesebb jelenlétet biztosítson a Közösség számára a nemzetközi politika színpadán. A dokumentum azonban csak akkor léphet hatályba, ha azt mind a 27 uniós tagállam ratifikálja. Az elmúlt hónapok során 19 tagország hagyta jóvá a szerződést.

A növekvő élelmiszer- és üzemanyagárakkal kapcsolatban a politikusok egyetértettek: körültekintően kell eljárni a legsúlyosabban érintett ágazatok és az alacsony jövedelmű családok terheinek csökkentése során. Az Európai Tanács ülésére az üzemanyagadók mérséklését követelők tüntetései közepette került sor. Az uniós vezetők hangsúlyozták: fontos, hogy a tagállamok a helyzet enyhítése céljából kizárólag „rövid távú és célzott” intézkedéseket hozzanak: az esetleges adócsökkentések és a szociális, illetve támogatási intézkedések hosszú távon nem korlátozhatják a világpiaci árakhoz való alkalmazkodást.

A magas olaj- és üzemanyagárak azt jelzik: szerkezetváltásra van szükség az energiaiparban annak érdekében, hogy javuljon az energiahatékonyság, és csökkenjen az EU olajfüggősége. Válaszul azokra a felvetésekre, melyek szerint az árrobbanás hátterében spekuláció áll, az európai vezetők az olajpiacok átláthatóságának növelését és az olajtermelő országokkal folytatott párbeszéd elmélyítését tűzték ki célul.

Az elmúlt hét folyamán az olajárak rekordmagasságba szöktek: tavalyhoz képest kétszeresükre emelkedtek. Az ok a kereslet megugrásában kereshető, mellyel az ellátás csak nagy nehézségek árán tud lépést tartani. A kőolajigény Kínában és Indiában növekszik a legnagyobb mértékben. Az árrobbanás hatására tiltakozó hullám söpört végig Európán. A megmozdulásokban elsősorban a leginkább érintett ágazatokban dolgozók – a kamionsofőrök, a gazdálkodók és a halászok – vettek részt.

Annak tudatában, mekkora terhet jelentenek a magas élelmiszer- és olajárak a fejlődő országok számára, ülésükön az EU vezetői az energiapolitika hatékonyabb nemzetközi összehangolását és a legsúlyosabban érintett országok megsegítését szorgalmazták. Az Európai Bizottság javaslatot tett az uniós élelmiszersegélyek növelésére, és új alap létrehozását indítványozta a fejlődő országok mezőgazdasági termelésének támogatása céljából.

További információk: Az EU választ keres a növekvő élelmiszer- és üzemanyagárak problémájára

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek