Navigointipolku

EU etsii ratkaisua öljyn ja elintarvikkeiden hinnannousuun - 20/06/2008

Janez Janša (vas.) ja José Manuel Barroso

EU-maiden johtajat etsivät huippukokouksessaan helpotusta energian hinnannousun aiheuttamiin ongelmiin ja tukivat Lissabonin sopimuksen ratifiointiprosessin jatkamista.

Irlannin pääministeri Brian Cowen esitteli Eurooppa-neuvostolle näkemyksiään siitä, mitkä syyt johtivat Lissabonin sopimuksen hylkäämiseen Irlannin kansanäänestyksessä . EU-johtajat päättivät jatkaa Lissabonin sopimuksen ratifiointia niissä maissa, joissa sitä ei vielä ole hyväksytty, ja jatkaa asian käsittelyä lokakuun huippukokouksessa.Lissabonin sopimuksen tavoitteena on helpottaa laajentuneen unionin toimintaa ja parantaa myös sen ulkoisia toimintavalmiuksia. Ennen kuin sopimus voi tulla voimaan, kaikkien 27 EU-maan on ratifioitava se. Toistaiseksi 19 maata on ratifioinut sopimuksen.

EU-maat keskustelivat myös elintarvikkeiden ja polttoaineiden hinnannoususta ja totesivat, että lievitystoimissa on edettävä varovaisesti. Tietyt alat ja vähätuloiset kotitaloudet kärsivät hintojen noususta, ja polttoaineverojen alentamista onkin viime aikoina vaadittu laajalti, mutta EU-johtajat painottivat, että ongelmiin olisi pyrittävä löytämään pitkän aikavälin ratkaisuja koko EU:n tasolla ja maailmanlaajuisesti. Veronalennusten, sosiaalisen tuen tai avustusten kaltaisten kansallisten toimien olisi oltava tarkkaan kohdennettuja ja lyhytkestoisia.

Energiateollisuudessa tarvitaan rakennemuutoksia: energiatehokkuutta on parannettava ja EU:n riippuvuutta öljystä on vähennettävä.  Öljyn hinnannoususta on syytetty osittain markkinoilla ilmenevää spekulaatiota. EU pyrkiikin parantamaan öljymarkkinoiden avoimuutta ja lisäämään vuoropuhelua öljyntuottajamaiden kanssa.

Öljyn kulutus on lisääntynyt etenkin Kiinassa ja Intiassa, ja tarjonnan on ollut vaikea pysyä kysynnän perässä. Öljyn maailmanmarkkinahinnat ovat kaksinkertaistuneet kuluneen vuoden aikana ja saavuttaneet taas uuden huippunsa tällä viikolla.Eniten kärsivien alojen  – kuljetusala, maatalous ja kalastus – edustajat ovatkin järjestäneet laajoja mielenosoituksia hinnannousuja vastaan ympäri Eurooppaa.

EU-johtajat totesivat öljyn hinnannousun koettelevan myös kehitysmaita ja toivoivat lisää kansainvälistä yhteistyötä energia-asioissa sekä tukea pahiten kärsiville maille.Komissio esitti, että sen elintarvikeapuohjelmaa voitaisiin laajentaa uudella rahastolla, josta tuettaisiin kehitysmaiden maataloutta.

Lue lisää EU:n ehdotuksista polttoaineiden ja elintarvikkeiden hinnannousun aiheuttamien ongelmien ratkaisemiseksi

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä