Διαδρομή πλοήγησης

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες απαντούν στην άνοδο των τιμών πετρελαίου και τροφίμων - 20/06/2008

Ο Γιάνεζ Γιάνσα (στα αριστερά) και ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο

Οι χώρες της ΕΕτάσσονται υπέρ της συνέχισης της διαδικασίας κύρωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας και εστιάζουν στην αντιμετώπιση του ολοένα αυξανόμενου ενεργειακού κόστους.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μπράιαν Κόουεν εξήγησε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τους λόγους που οδήγησαν στην απόρριψη της Συνθήκης της Λισαβόνας από την Ιρλανδία . Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να συνεχιστεί η διαδικασία κύρωσης στις χώρες όπου η Συνθήκη της Λισαβόνας δεν έχει ακόμη εγκριθεί και να επανεξετάσουν το θέμα στη σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου. Στόχος της Συνθήκης είναι να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της διευρυμένης Ένωσης και να προβάλει την εικόνα της στη διεθνή σκηνή. Προτού τεθεί σε ισχύ, η Συνθήκη πρέπει να κυρωθεί και από τις 27 χώρες μέλη. Μέχρι στιγμής, έχει εγκριθεί από τις 19.

Σε ό,τι αφορά την άνοδο των τιμών των καυσίμων και των τροφίμων, οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν να προχωρήσουν με προσεκτικά βήματα στη λήψη μέτρων για την άμβλυνση των επιπτώσεων τόσο στους τομείς που πλήττονται περισσότερο όσο και στα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα. Μπροστά στο κύμα των διαμαρτυριών και αιτημάτων για τη μείωση της φορολογίας των καυσίμων, οι ηγέτες δήλωσαν ότι τα εθνικά μέτρα ενισχύσεων – μειώσεις φόρων, κοινωνικά μέτρα και επιδόματα – πρέπει να είναι "στοχευμένα και βραχυπρόθεσμα", ώστε να μην επηρεαστεί η εφαρμογή των μέτρων μακροπρόθεσμης προσαρμογής.

Η άνοδος των τιμών αντανακλά την ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών στον ενεργειακό τομέα με στόχο την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης και τη μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από το πετρέλαιο. Για να κατευνάσει τους φόβους που εκφράστηκαν ότι για την άνοδο των τιμών ευθύνεται κυρίως η κερδοσκοπία, η ΕΕ θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την εξασφάλιση μεγαλύτερης διαφάνειας στις αγορές πετρελαίου και την ενίσχυση του διαλόγου με τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες.

Τον τελευταίο χρόνο οι παγκόσμιες τιμές πετρελαίου διπλασιάστηκαν για να φθάσουν σε νέα ύψη αυτή την εβδομάδα, εξαιτίας του γεγονότος ότι η προσφορά πετρελαίου αδυνατεί να ανταποκριθεί στη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση, ιδίως στην Κίνα και την Ινδία. Η άνοδος αυτή προκάλεσε χιονοστιβάδα διαδηλώσεων σε όλη την ΕΕ, κυρίως από εκείνους που πλήττονται περισσότερο, δηλαδή τους μεταφορείς, τους γεωργούς και τους αλιείς.

Αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αναπτυσσόμενες χώρες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες υποστήριξαν την αναγκαιότητα καλύτερου συντονισμού σε διεθνές επίπεδο όσον αφορά την ενεργειακή πολιτική και την παροχή βοήθειας στις περισσότερο ευάλωτες χώρες. Η Επιτροπή πρότεινε την επέκταση της επισιτιστικής της βοήθειας και τη σύσταση ενός νέου ταμείου για την ενίσχυση της γεωργίας στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Περισσότερα για την απάντηση της ΕΕ στην άνοδο των τιμών τροφίμων και καυσίμων

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι