Sti

EU's ledere svarer igen på de høje olie- og madpriser - 20/06/2008

Janez Janša, til venstre, og José Manuel Barroso

EU-landene støtter fortsat ratifikation af Lissabontraktaten og giver sig i kast med de stigende energiudgifter.

Den irske premierminister, Brian Cowen, underrettede EU-topmødet om årsagerne til Irlands nej til Lissabontraktaten . EU's ledere besluttede at fortsætte ratifikationen i de lande, hvor Lissabontraktaten endnu ikke er blevet godkendt, og at tage spørgsmålet op igen på topmødet i oktober. Traktaten skal strømline arbejdsgangen i det udvidede EU og give Europa en skarpere profil på den globale scene. Før den kan træde i kraft, skal den ratificeres af alle 27 EU-lande. Hidtil har 19 godkendt den.

EU-landene blev enige om at gå forsigtigt frem med hensyn til de stigende olie- og fødevarepriser og forsøge at afbøde virkningerne for de hårdest ramte sektorer og husstande med lave indkomster. Som svar på protesterne og kravene om lavere brændstofafgifter gav lederne udtryk for, at man skulle passe på ikke at hindre langfristede justeringer, og udtalte, at eventuelle nationale nødforholdsregler – afgiftssænkninger, sociale foranstaltninger eller tilskud – skal være kortfristede og målrettede.

De høje priser viser, at der er behov for strukturomlægninger i energiindustrien for at opnå større energieffektivitet og mindske EU's afhængighed af olie. Som reaktion på frygten for, at spekulation presser omkostningerne i vejret, vil EU arbejde for større gennemsigtighed på oliemarkederne og mere dialog med de olieproducerende lande.

Mens olieforsyningerne har svært ved at følge med den stigende efterspørgsel, især i Kina og Indien, er de globale oliepriser fordoblet i det seneste år og nåede nye højder i denne uge. Stigningen har rejst en bølge af protester i hele EU fra nogle af de mest berørte grupper – lastbilschauffører, landmænd og fiskere.

EU's ledere erkendte, at udviklingslandene er under hårdt pres, og efterlyste bedre international koordinering af energipolitikken og bistand til de lande, der er hårdest ramt. Kommissionen foreslog at udvide sin fødevarehjælp og oprette en ny fond for landbruget i udviklingslandene.

Mere om EU's svar på de stigende olie- og fødevarepriser

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links