Навигационна пътека

Отговорът на европейските лидери на високите цени на храните и петрола - 20/06/2008

Янез Янша, вляво, и Жозе Мануел Барозу

Страните от ЕС подкрепят продължаването на процеса на ратификация на Договора от Лисабон и са изправени пред растящи енергийни разходи.

Ирландският министър-председател Брайън Коуен информира подробно Европейския съвет за причините за отхвърлянето на Договора от Лисабон от страна на Ирландия . Лидерите на ЕС решиха ратификацията да продължи в страните, в които Договорът от Лисабон все още не е приет, и да обсъдят отново въпроса на срещата на върха през октомври.Целта на договора е да опрости функционирането на разширения Съюз и да засили ролята му на международната сцена.Преди да влезе в сила той трябва да бъде одобрен от всички 27 страни, като досега 19 държави са го приели.

По отношение на растящите цени на храните и горивата страните от ЕС решиха да действат внимателно в опитите си да смекчат въздействието върху силно засегнатите сектори и домакинствата с ниски доходи. На фона на протести и призиви за намаляване на данъците върху горивата ръководителите изразиха безпокойство от евентуално възпрепятстване на дългосрочното приспособяване и заявиха, че всички национални помощни мерки – намаляване на данъци, социални мерки и субсидии – трябва да са „краткосрочни и целеви“.

Високите цени показват необходимостта от структурни промени в енергийната промишленост, за да се стимулира енергийната  ефективност и да се намали зависимостта на ЕС от петрола.  В отговор на загрижеността, че спекулации са причината за покачващите се цени, ЕС ще се стреми към по-голяма прозрачност на петролните пазари и към засилен диалог със страните производителки на петрол.

В условията на предлагане на петрол, опитващо се да не изостава от растящото търсене, особено в Китай и Индия, световните цени на петрола се увеличиха два пъти през последната година, достигайки нов връх през тази седмица.Повишението отприщи вълна от протести в ЕС сред някои от най-засегнатите – шофьори на камиони, фермери и рибари.

С оглед на трудностите, които изпитват развиващите се страни, лидерите призоваха за по-добра международна координация на енергийната политика и по-голяма помощ за силно засегнатите страни. Комисията предложи да разшири своята схема за хранителни помощи и да създаде нов фонд за подкрепа на селското стопанство в развиващите се страни.

Повече за отговора на ЕС на растящите цени на храните и петрола

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки