Navigációs útvonal

Klímavédelemmel a foglalkoztatásért és növekedésért - 23/01/2008

Klímavédelmi logó

 Az Európai Bizottság ma közzétett, nagyszabású cselekvési tervével az EU nagy lépést tesz a környezetbarát európai gazdaság megteremtése felé.

Talán az Ön számára is ismert: 2007‑ben az EU vállalta, hogy 2020‑ig 20%‑kal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását, 20%-kal javítja az energiahatékonyságot, és 20%‑os szintre emeli a megújuló energiaforrások részarányát a teljes energiafelhasználáson belül.

„Célunk, egyben kötelességünk is, hogy megfelelő kereteket biztosítsunk a környezetbarát európai gazdaságra való átálláshoz, és megőrizzük vezető szerepünket a bolygónk megóvása érdekében kezdeményezett nemzetközi fellépés terén” – jegyezte meg az említettt célok elérését szolgáló, most közzétett javaslatcsomaggal kapcsolatban José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke DeutschEnglishfrançaisportuguês.

A klímavédelmi csomag amellett, hogy igyekszik hozzájárulni bolygónk környezeti egyensúlyának megőrzéséhez, új üzleti lehetőségeket kíván teremteni az európai vállalkozások számára, és a megújuló energiaforrások felé történő elmozdulás révén javítani szándékozik az energiaellátás biztonságát.

Az új stratégia legfontosabb elemei a következők:

  • A jelenlegi, 2005 óta működő kibocsátáskereskedelmi rendszer kiterjesztése minden jelentős ipari kibocsátóra, illetve a szén-dioxidon kívül más üvegházhatású gázokra is, így a műtrágyagyártás során keletkező dinitrogén-oxidra és az aluminiumkombinátok által kibocsátott perfluor-karbonokra.
  • A kibocsátási szint meghatározott mértékű csökkentése azokban az ágazatokban is, amelyekre nem terjed ki a kibocsátáskereskedelmi rendszer (pl. építőipar, közlekedés, mezőgazdaság, hulladékgazdálkodás). A Bizottság a terhek igazságos elosztását szolgáló, megbízható módszerek alapján méltányos egyedi célértéket határozott meg minden egyes tagállam számára.
  • Országokra lebontott, jogilag kötelező célértékek a megújuló energiaforrások részarányának növelésére a teljes energiamérlegen belül.
  • Új jogi keret a szén-dioxid kivonásáról és föld alatti tárolásáról. A keretszabályozás beruházásösztönzés révén hivatott e költséges eljárások megvalósítását elősegíteni.

A Bizottság nem titkolja, hogy az intézkedéseknek ára van. A becslések szerint azonban a gyors cselekvés a GDP csupán jóval kevesebb, mint 1%-át emésztené fel, szemben a kivárással, amelynek várható költségét a témával foglalkozó Stern-jelentés a GDP 5–20%-ára teszi. Az azonnali fellépés tehát évente és személyenként mintegy 150 euróba kerül 2020-ig. Az energiabiztonság javulásával mindamellett akár 50 milliárd euró is megtakarítható minden évben egyedül a kőolaj- és földgázimport csökkentése révén.

Az elképzelések szerint a bizottsági javaslatcsomagot 2008 végéig hagyja jóvá az EU.

Klímavédelem az egyes területeken: versenypolitika English, környezetvédelem English, energia English

Energiaellátás egy változó világban – a teljes csomag DeutschEnglishfrançaisportuguês

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek