Navigációs útvonal

Az EU a „zöld” munkalehetőségek kiaknázását szorgalmazza - 02/07/2014

Újrafeldolgozásra szánt hulladékkal teli kerekes kukákat összeszedő munkások Portugáliában © EU

Az EU tervet dolgozott ki, hogy támogassa a környezetbarát ágazatokban rejlő munkahely-teremtési lehetőségek kiaknázását, és segítsen a munkavállalóknak alkalmazkodni a környezetkímélőbbé váló gazdaság igényeihez

A „zöld” munkahelyek – vagyis az olyan munkalehetőségek, amelyeknél az információ- vagy az anyagfeldolgozás, illetve a technológiai eljárások során a környezet védelme fontos szempontnak minősül – egyre nagyobb teret nyernek Európában. 

Többek között az alábbi tevékenységek biztosítanak „zöld” munkahelyeket:

  • az újrafeldolgozás,
  • a biológiai sokféleség védelme,
  • az energiahatékonyság növelését célzó szigetelési munkálatok,
  • a levegőminőség javítása,
  • a megújuló energiaforrásokat kiaknázó technológiák fejlesztése és alkalmazása.

Az állások száma ezeken a területeken még a recesszió idején is 20%-kal nőtt. Az EU felismerte, hogy a fenntartható növekedés eléréséhez rendkívül fontos, hogy ezek a dinamikusan növekvő ágazatok nagyobb szerepet kapjanak a gazdaságban. 

Az EU becslése szerint a környezetbarát gazdaság 2020-ig 20 millió munkahelyet teremthet.

Hogyan lehet támogatni „zöld” munkahelyek létrejöttét?

A gazdaság környezetkímélőbbé válásával új állástípusok fognak megjelenni, a jelenlegi állások pedig átalakulnak. Speciális készségekkel és ismeretekkel rendelkező dolgozókra, valamint megfelelő képzési lehetőségekre lesz szükség.

Az uniós terv, melynek az a célja, hogy támogassa a környezetbarát ágazatokban rejlő munkahely-teremtési lehetőségek kiaknázását, és segítse a munkavállalókat a változásokhoz való alkalmazkodásban, többek között az alábbiakat fogalmazza meg:

  • fel kell mérni, hogy ezeken a területeken milyen készségekre és ismeretekre lesz szükség, és segíteni kell a dolgozókat, hogy megszerezzék a szükséges szakértelmet;
  • enyhíteni kell a munkát sújtó adóterheket, és jobban meg kell adóztatni a szennyezést;
  • bátorítani kell a munkáltatók és a szakszervezetek közötti párbeszédet, hogy a munkavállalók védelemben részesüljenek;
  • szorgalmazni kell a környezetbarát ágazatok növekedésével kapcsolatos ismeretek nemzetközi megosztását; 
  • iránymutatást kell adni a kisvállalkozásoknak ahhoz, hogy meg tudjanak birkózni az átállás nehézségeivel, meg tudjanak felelni a környezetvédelmi szabályoknak és fel tudják mérni, milyen készségekre lesz szükségük.

A környezetbarát gazdaság

A környezetbarát gazdaságot, melyet az éghajlatváltozás és az erőforrások globális szűkössége hívott életre, a technológiai innováció, az új piacok megjelenése, valamint a fogyasztói és ipari kereslet változása jellemzi.

Az EU szerint a környezetbarát gazdaságra való átállásnak nincs alternatívája: az erőforrások pazarló felhasználása és a környezet fenntarthatatlan terhelése hosszú távon gátat vet a gazdasági növekedésnek. 

A feltörekvő gazdaságok szükségletei egyre nőnek, aminek következtében az erőforrások, a nyersanyagok és az energia ára elkerülhetetlenül emelkedni fog. Európa gazdaságának fel kell készülnie ezekre a kihívásokra.

Az Európai Bizottság az általa kidolgozott tervet most az EU Minisztertanácsa és az Európai Parlament elé terjeszti jóváhagyásra.

A környezetbarát gazdaságban rejlő munkalehetőségek kiaknázása – sajtóközlemény françaisDeutschEnglish

Munkahelyteremtés a környezetbarát gazdaságban – gyakran feltett kérdések English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek