Cale de navigare

Îmbunătățirea sănătății și securității lucrătorilor europeni - 11/06/2014

Lucrător în construcții, purtând o cască de protecție și o vestă reflectorizantă, într-un tunel de metrou

UE a anunțat planuri menite să garanteze îmbunătățirea condițiilor de lucru și reducerea accidentelor de muncă în Europa.

În fiecare an, în UE, peste 3 milioane de persoane suferă un accident grav la locul de muncă, 4 000 pierzându-și viața în acest mod. Vorbim despre accident de muncă în momentul în care lucrătorul afectat are nevoie de peste 3 zile de concediu medical pentru a se recupera. Aproape un sfert din lucrătorii europeni consideră că muncesc în condiții care reprezintă o amenințare la adresa siguranței lor.

Pe lângă suferință, aceste accidente generează și costuri economice importante: numai în Germania, concediile medicale acordate anual duc la o scădere a productivității estimată la 3,1% din PIB. Accidentele la locul de muncă și bolile profesionale au un impact semnificativ și asupra bugetelor de asigurări sociale.

Un studiu din 2010 arată că fiecare euro investit în prevenirea accidentelor de muncă generează un profit cuprins între 1,29 și 2,89 euro.

Îmbunătățirea condițiilor de muncă

Prin măsurile vizând îmbunătățirea protecției lucrătorilor, UE își propune:

  • să ajute întreprinderile mici să se conformeze normelor în materie de siguranță
  • să se asigure că inspectorii din domeniu aplică standarde ridicate
  • să acorde o atenție specială riscurilor asociate noilor tehnologii și inovații, cum ar fi nanomaterialele
  • să țină cont de îmbătrânirea forței de muncă europene
  • să colaboreze cu Organizația Mondială a Sănătății françaisEnglishespañol și cu alte organisme internaționale pentru a accelera coordonarea pe probleme de sănătate și securitate în muncă.

UE va oferi finanțare pentru punerea în aplicare a acestor măsuri, care se bazează pe consultări cu organizații patronale și ale lucrătorilor din întreaga Europă.

În același timp, UE propune simplificarea normelor existente, dacă acest lucru se poate face în siguranță, pentru a reduce povara administrativă cu care se confruntă întreprinderile.

Succese anterioare

Strategia pentru perioada 2007-2012, bazată pe un cadru comun de acțiune adaptat la nevoile individuale ale țărilor membre, a permis o reducere cu aproape 30% a numărului de accidente grave produse la locul de muncă.

În ultimii ani, noile reglementări europene au contribuit la protecția lucrătorilor europeni împotriva expunerii la agenți chimici și câmpuri electromagnetice.

Comunicat de presă: sănătatea și securitatea la locul de muncă 2014-2020

Întrebări și răspunsuri: sănătatea și securitatea la locul de muncă English

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile