Navigációs útvonal

Az EU fellép a munkahelyi egészségvédelemért és biztonságért - 11/06/2014

Építőipari munkás fényvisszaverő mellényben, védősisakkal a fején egy metróalagútban

Az Unió bejelentette, hogy fel kíván lépni a munkakörülmények javítása és a munkahelyi balesetek számának csökkentése érdekében Európában.

Évi több mint 3 millió ember szenved súlyos munkahelyi balesetet Európában, és négyezren halnak meg ilyen balesetek következtében. (Súlyosnak azok a munkahelyi balesetek minősülnek, amelyek több mint 3 nap munkakiesést okoznak.) Az európai munkavállalók mintegy egynegyede véli úgy, hogy munkakörülményei veszélyt jelentenek biztonságára nézve.

Ezeknek a baleseteknek az emberi szenvedés mellett komoly anyagi vonzata is van: a betegszabadságok becslések szerint csak Németországban az éves GDP 3,1%-ának megfelelő veszteséget okoznak a munkatermelékenység csökkenése miatt. Emellett a balesetek és a betegségek a társadalombiztosítási kiadásokat is jelentősen megnövelik.

Egy 2010-es tanulmány rámutatott: minden egyes euró, amit a munkahelyi balesetek megelőzésére fordítunk, 1,29 és 2,89 euró közötti összegben térül meg.

A munkakörülmények javítása

Az EU a következőket kívánja tenni a munkavállalók hatékonyabb védelme érdekében:

  • segíteni kíván a kisvállalkozásoknak abban, hogy meg tudjanak felelni a biztonsági előírásoknak
  • biztosítani kívánja, hogy a munkavédelmi felügyelők magas szakmai színvonalon végezzék munkájukat
  • lépést kíván tartani az új technológiákból és újításokból (pl. nanoanyagokból) eredő kockázatokkal
  • figyelembe kívánja venni az európai munkaerő elöregedését
  • szorosabban együtt kíván működni az Egészségügyi Világszervezettel françaisEnglishespañol és más nemzetközi szervezetekkel.

Ezek a javaslatok az európai munkáltatók és munkavállalók szervezeteivel folytatott konzultációkat alapul véve születtek, és megvalósításukhoz uniós forrásokat lehet majd igénybe venni.

Ugyanakkor ahol ez nem jelent kockázatot, az Unió a meglévő szabályozás egyszerűsítését is szorgalmazza, hogy ezzel is csökkentse a vállalkozásokra háruló adminisztratív terheket.

Eddigi sikerek

Az egyes országok egyéni igényeihez igazított, de közös uniós alapokon nyugvó 2007–2012-es stratégia eredményeképpen közel 30%-kal csökkent a súlyos munkahelyi balesetek száma.

Az elmúlt években új szabályok léptek életbe, melyek fokozzák az európai munkavállalók védelmét a vegyi anyagokkal és az elektromágneses térrel szemben.

Sajtóközlemény: Munkahelyi egészségvédelem és biztonság 2014–2020

GYIK: munkahelyi egészség és biztonság English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek