Cale de navigare

O femeie și un bărbat cu dosare în mâini © UE

UE prezintă o serie de bune practici pentru a reduce impactul restructurărilor și al concedierilor asupra lucrătorilor și condițiilor sociale.

Restructurările afectează toate țările din Europa și reprezintă o problemă reală în contextul recesiunii. Din 2002 și până în prezent, în UE s-au înregistrat peste 16 000 de operațiuni de restructurare, care au dus la pierderea netă a peste 2 milioane de locuri de muncă.

UE urmărește să stopeze această tendință prin introducerea unui set de bune practici pentru întreprinderi, lucrători, sindicate, organizații patronale și administrații publice.

Pornind de la rezultatele consultării publice lansate pe această temă, UE a elaborat o serie de orientări pdf - 164 KB [164 KB] Deutsch (de) English (en) français (fr) bazate pe experiența societăților comerciale. Orientările abordează preocupările tuturor grupurilor implicate și propun modalități prin care întreprinderile pot să anticipeze restructurarea și să gestioneze procesele specifice.

Se speră că bunele practici publicate vor ajuta întreprinderile să anticipeze mai bine nevoile și competențele necesare pe piața forței de muncă și să vină în sprijinul lucrătorilor concediați care își caută un alt loc de muncă. Printre măsurile specifice se numără:

  • monitorizarea strategică pe termen lung a evoluțiilor pieței
  • urmărirea permanentă a nevoilor în materie de competențe și locuri de muncă
  • furnizarea de formare și consiliere profesională pentru lucrătorii afectați și sprijinirea acestora pentru a-și găsi noi locuri de muncă
  • implicarea unor organisme externe – autorități publice, universități, centre de formare
  • valorificarea la maxim a fondurilor UE pentru promovarea creării de locuri de muncă.

Planurile UE vizează nu doar să ofere exemple de bune practici, ci și să contribuie la menținerea competitivității întreprinderilor pe termen lung. În plus, ele țin cont de contextul mai larg al impactului economic și social pe care restructurările îl au asupra orașelor și regiunilor afectate.

UE încurajează guvernele statelor membre să sprijine și să promoveze aceste orientări și să ia în considerare aplicarea acestora în cazul angajaților din sectorul public. Până în 2016 se va întocmi un raport care să analizeze în ce măsură ar fi necesare acțiuni suplimentare și eventuale noi norme europene.

Comisia propune o serie de bune practici pentru a atenua impactul restructurărilor DeutschEnglishfrançais

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile