Navigacijski put

Pomoć poslodavcima u ublažavanju posljedica restrukturiranja - 13/12/2013

Muškarac i žena s mapama © EU

EU predstavlja najbolje prakse u pogledu ublažavanja posljedica restrukturiranja i otpuštanja zaposlenika.

Posljedice restrukturiranja trgovačkih društava vidljive su u svim europskim zemljama i vrlo su zabrinjavajuće u kontekstu recesije. U Europi je od 2002. registrirano više od 16 000 postupaka restrukturiranja, koji su doveli do gubitka 2 milijuna radnih mjesta.

EU namjerava zaustaviti taj trend uvođenjem smjernica o najboljim praksama namijenjenima trgovačkim društvima, zaposlenicima, sindikatima, organizacijama poslodavaca i javnim upravama.

Stoga je Europska unija nakon javnog savjetovanja izradila smjernice pdf - 164 KB [164 KB] Deutsch (de) English (en) français (fr) na temelju stvarnih iskustava trgovačkih društava. Smjernice se odnose na konkretne probleme svih pogođenih skupina, a njima se predlažu načini pravodobnog otkrivanja potrebe za restrukturiranjem i upravljanja posebnim postupcima.

Najboljim praksama želi se trgovačkim društvima pružiti pomoć u boljem predviđanju budućih potreba u pogledu zaposlenika i vještina, a otpuštenim zaposlenicima u pronalaženju novih radnih mjesta. Konkretne mjere uključuju:

  • strateško dugoročno praćenje tržišnih događanja
  • neprestano praćenje potreba za radnim mjestima i vještinama
  • podrška zaposlenicima u pogledu osposobljavanja, profesionalne orijentacije i pronalaženja novog radnog mjesta
  • poticanje vanjskih subjekata na sudjelovanje – javnih tijela, sveučilišta, centara za izobrazbu
  • potpuno iskorištavanje fondova EU-a u cilju promicanja otvaranja novih radnih mjesta.

Uz najbolje prakse planovi EU-a usmjereni su i na podršku trgovačkim društvima u pogledu dugoročnog očuvanja njihove konkurentnosti. Njima se zatim uzima u obzir širi učinak restrukturiranja na industriju i društvo u pogođenim gradovima i regijama.

EU snažno poziva vlade država članica da podrže i promiču spomenute smjernice te da razmotre njihovu primjenu na zaposlenike u javnom sektoru. Do 2016. bit će objavljeno izvješće o tome jesu li potrebne dodatne mjere, uključujući nova pravila EU-a.

Komisija predlaže najbolje prakse za ublažavanje posljedica restrukturiranja DeutschEnglishfrançais

Odaberite verziju s visokim kontrastom Postavi normalnu veličinu fonta na stranici Povećaj veličinu fonta za 200% pošalji ovu stranicu prijatelju Ispiši ovu stranicu

 

Jeste li pronašli ono što ste htjeli?

Da Ne

Što ste tražili?

Imate li prijedloge?

Korisne poveznice