Navigacijska pot

Ukrepi za pomoč brezposelnim – in delodajalcem - 20/06/2013

Pet mladih drži v roki karte z vprašaji © iStockphoto

Evropska komisija poziva voditelje EU, naj se dogovorijo glede praktičnih ukrepov, s katerimi bi zmanjšali brezposelnost mladih in ustvarili prijazno poslovno okolje za mala podjetja.

Tako mladi kot mala podjetja so gonilna sila gospodarske rasti. Logično je torej, da bodo o težavah, ki jih pestijo, razpravljali tudi voditelji EU na zasedanju 27. in 28. junija. Komisija je svoje predloge rešitev že poslala vsem voditeljem držav EU in vsem poslancem Evropskega parlamenta.

V Evropi je skoraj 6 milijonov brezposelnih mlajših od 25 let. V nekaterih državah EU je brezposelnih več kot polovica mladih, ki bi sicer želeli delati.

Komisija v svojem pozivu k ukrepanju v zvezi z brezposelnostjo mladih DeutschEnglishfrançais predlagala nove rešitve in pozvala države članice, naj čimprej vzpostavijo že dogovorjene sheme, denimo jamstvo za mlade DeutschEnglishfrançais .

Sistem jamstva za mlade, ki so ga ministri potrdili aprila, bi mladim omogočil, da bi v štirih mesecih po končani šoli ali nastanku brezposelnosti dobili ponudbo za dobro delovno mesto, vajeništvo, pripravništvo ali nadaljevanje študija.

Regije, v katerih je brezposelnih več kot 25 % mladih, je Komisija pozvala, naj pripravijo načrte, ki bodo natančno določali, kako bodo uresničili to pobudo, kdo bo pri tem sodeloval, kdo jo bo financiral in kako bo potekal nadzor.

Mnoge regije bi sistem jamstva za mlade veliko laže uvedle, če bi se, kot to predlaga Komisija, 6 milijard evrov sredstev, namenjenih odpravi brezposelnosti mladih, sprostilo takoj, in ne postopoma v naslednjem sedemletnem finančnem obdobju EU.

Vsi, ki iščejo delo v drugi državi EU, si lahko že zdaj pomagajo z oglasi na evropskem zaposlitvenem portalu EURES, kjer lahko naložijo tudi svoj življenjepis. Dodatno podporo mladim, ki so se pripravljeni zaposliti v tujini, bi prinesla pobuda Tvoja prva zaposlitev EURES, saj bi sprostila finančna sredstva za jezikovne tečaje in drugo izobraževanje ter za potne stroške. Sistem trenutno preizkušajo v šestih državah.

Seveda pa je uspeh te in podobnih pobud odvisen od razpoložljivih delovnih mest. K nastajanju delovnih mest lahko pripomoremo tudi tako, da ustvarimo pogoje, v katerih bodo mala podjetja dobro poslovala – v njih namreč zdaj dela približno dve tretjini zaposlenih v zasebnem sektorju.

Evropska komisija je leta 2012 prosila mala podjetja, naj navedejo predpise EU, ki jim povzročajo največ težav. Številne na lestvici 10 najbolj obremenjujočih predpisov DeutschEnglishfrançais je zdaj že izboljšala: mala podjetja tako laže sodelujejo na razpisih za javna naročila, poenostavljene so zahteve glede varnosti izdelkov.

Komisija upa, da bo dogovor voditeljev EU glede teh vprašanj dal nov zagon evropskim prizadevanjem za obuditev gospodarske rasti.

Več o brezposelnosti mladih

Več o malih in srednjih podjetjih EU DeutschEnglishfrançais

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave