Διαδρομή πλοήγησης

Μέτρα υπέρ των ανέργων νέων και των μικρών επιχειρήσεων - 20/06/2013

Πέντε νέοι κρατούν κάρτες με ένα μεγάλο ερωτηματικό © iStockphoto

Η Επιτροπή καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες να συμφωνήσουν σε πρακτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και τη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για τις μικρές επιχειρήσεις.

Τόσοι οι νέοι όσο και οι μικρές επιχειρήσεις αποτελούν την κινητήρια δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης. Για τον λόγο αυτό τα προβλήματά τους βρίσκονται στην ατζέντα του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 27-28 Ιουνίου. Οι προτάσεις της Επιτροπής έχουν ήδη αποσταλεί σε όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες και στα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου.

Στην Ευρώπη σχεδόν 6 εκατομμύρια νέοι κάτω των 25 ετών είναι σήμερα άνεργοι, ενώ σε ορισμένες χώρες περισσότεροι από τους μισούς νέους που θέλουν να εργαστούν δεν μπορούν να βρουν δουλειά.

Στην έκκληση για δράση κατά της ανεργίας των νέων DeutschEnglishfrançais η Επιτροπή προτείνει νέα μέτρα για την απασχόληση των νέων και ζητά από τα κράτη μέλη να υλοποιήσουν τις πρωτοβουλίες που έχουν ήδη συμφωνηθεί, όπως η «Εγγύηση για τους νέους» DeutschEnglishfrançais .

Η πρωτοβουλία αυτή, η οποία εγκρίθηκε από τους αρμόδιους υπουργούς τον Απρίλιο, προβλέπει ότι σε όλους τους νέους πρέπει να προσφέρεται καλή δουλειά, μαθητεία, πρακτική άσκηση ή δυνατότητα συνέχισης των σπουδών τους μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών από τη στιγμή που τελειώνουν το σχολείο ή χάνουν τη δουλειά τους.

Η Επιτροπή ζητά επίσης από τις περιφέρειες στις οποίες περισσότεροι από το 25% των νέων είναι άνεργοι να υποβάλουν σχέδια στα οποία θα περιγράφουν πώς θα υλοποιηθεί η πρωτοβουλία, ποιοι θα συμμετάσχουν, πώς θα χρηματοδοτηθεί και πώς θα παρακολουθείται.

Σε πολλές χώρες θα ήταν ευκολότερο να υλοποιηθεί η πρωτοβουλία «Εγγύηση για τους νέους» αν χορηγούνταν άμεσα τα 6 δισ. ευρώ που προορίζονται για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, όπως προτείνει η Επιτροπή, αντί να κατανεμηθούν στην επόμενη επταετή χρηματοδοτική περίοδο της ΕΕ.

Η πύλη EURES για την επαγγελματική κινητικότητα βοηθά ήδη όσους αναζητούν εργασία σε άλλη χώρα της ΕΕ, δημοσιεύοντας κενές θέσεις εργασίας και δίνοντας τη δυνατότητα σε όσους αναζητούν εργασία να τηλεφορτώσουν το βιογραφικό τους. Μια επιπλέον πηγή βοήθειας για τους νέους που θέλουν να εργαστούν στο εξωτερικό είναι η πρωτοβουλία «Η πρώτη σου εργασία μέσω του EURES», στο πλαίσιο της οποίας παρέχεται χρηματοδότηση για γλωσσικά και άλλα μαθήματα, καθώς και για την κάλυψη των εξόδων ταξιδίου. Η πρωτοβουλία αυτή δοκιμάζεται ήδη σε έξι χώρες.

Πρωτοβουλίες σαν και αυτή θα έχουν ασφαλώς μεγαλύτερη επιτυχία αν υπάρχουν θέσεις εργασίας. Ένας τρόπος για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας είναι να εξασφαλιστούν οι συνθήκες αποτελεσματικής λειτουργίας των μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες προσφέρουν σήμερα τα δύο τρία περίπου των θέσεων του ιδιωτικού τομέα.

Το 2012 η Επιτροπή ζήτησε από τις μικρές επιχειρήσεις να εντοπίσουν τις επαχθέστερες νομοθετικές πράξεις της ΕΕ. Πολλές από τις «δέκα επαχθέστερες» νομοθετικές πράξεις DeutschEnglishfrançais που υπέδειξαν οι επιχειρήσεις έχουν ήδη βελτιωθεί. Για παράδειγμα, οι μικρές επιχειρήσεις έχουν τώρα καλύτερη πρόσβαση στις δημόσιες συμβάσεις και οι απαιτήσεις για την ασφάλεια των προϊόντων έχουν απλουστευθεί.

Η Επιτροπή ευελπιστεί ότι η συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών σε αυτά τα θέματα θα δώσει νέα ώθηση στις προσπάθειες της Ευρώπης για επάνοδο της οικονομίας της σε αναπτυξιακή τροχιά.

Περισσότερα για την ανεργία των νέων

Περισσότερα για τις μικρές επιχειρήσεις της Ευρώπης DeutschEnglishfrançais

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι