Cale de navigare

Femeie cu creion în mână, consultând o pagină de ziar cu anunţuri de locuri de muncă © UE

Datorită noilor propuneri, cetăţenilor europeni le va fi şi mai uşor să muncească în altă ţară din UE.

Cetăţenii din UE au dreptul de a locui şi munci în alt stat membru. Acest drept fundamental le aduce beneficii atât lucrătorilor, cât şi ţărilor în care aceştia merg să lucreze.

Cetăţenii care muncesc în altă ţară din UE ar trebuie să se bucure, teoretic, de acelaşi tratament ca şi cetăţenii ţării respective în ceea ce priveşte accesul la piaţa muncii, condiţiile de lucru, protecţia socială şi impozitele.

În realitate însă, mulţi dintre cei 10,7 milioane de lucrători migranţi din UE se confruntă cu numeroase practici discriminatorii.

De exemplu, se întâmplă ca administraţiile publice sau întreprinderile să aplice reguli discriminatorii de recrutare, cote sau alte cerinţe naţionale pentru diverse tipuri de posturi. De asemenea, normele în materie de salarizare şi promovare pot fi diferite în cazul lucrătorilor migranţi. Experienţa şi calificările profesionale ale acestora pot să nu fie la fel sau chiar deloc recunoscute.

Din cauza acestor bariere, mulţi cetăţeni privesc cu neîncredere pdf - 11 MB [11 MB] English (en) français (fr) posibilitatea de a lucra în altă ţară din UE.

Pentru a schimba această situaţie, Comisia propune măsuri menite să-i ajute pe lucrătorii europeni să îşi exercite drepturile. Acestea există de peste 50 de ani şi sunt garantate de tratatele UE şi de Carta drepturilor fundamentale English . Prin măsurile propuse, Comisia le cere statelor membre:

  • să pună la dispoziţia lucrătorilor migranţi şi a angajatorilor canale oficiale care să le permită să obţină informaţii, asistenţă, consiliere juridică
  • să stabilească modalităţi de recurs pe care lucrătorii din alte ţări să le poată utiliza în cazul în care sunt discriminaţi
  • să le permită sindicatelor şi altor organizaţii să demareze proceduri administrative sau juridice în numele cetăţenilor ale căror drepturi sunt încălcate.

Aceste măsuri vor duce la o mai bună informare a cetăţenilor şi îi vor ajuta să îşi exercite drepturile mai eficient. Potrivit unui sondaj realizat în 2010 pdf - 4 MB [4 MB] English (en) français (fr) , 67% dintre europeni consideră că nu sunt bine informaţi sau că nu sunt informaţi deloc cu privire la drepturile care le revin în calitate de cetăţeni ai UE.

Etapele următoare

Pentru a deveni acte legislative, propunerile trebuie aprobate de guvernele statelor membre şi de Parlamentul European.

Sprijin şi consiliere cu privire la drepturile dumneavoastră de cetăţean european

Simplificarea vieţii cetăţenilor - propuneri în curs

2013 – Anul european al cetăţenilor

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile