Sti

Kvinde med en kuglepen ser på jobannoncer i avisen © EU

Nu skal det være lettere at arbejde i andre EU-lande.

Som EU-borger har du ret til at flytte til et andet EU-land for at arbejde. Det er en grundlæggende ret, der ikke kun kommer dig som arbejdstager til gode: Også det land, du rejser til, har fordel af de kvalifikationer, du har med i rygsækken.

EU-borgere, der arbejder i et andet EU-land, har i teorien samme rettigheder som landets egne borgere med hensyn til beskæftigelse, arbejdsforhold, sociale ydelser og skattevilkår.

Men i praksis bliver mange af de 10,7 millioner arbejdstagere, der arbejder i udlandet, forskelsbehandlet på en række områder.

De nationale myndigheder eller virksomheder kan f.eks. have diskriminerende ansættelsesvilkår, kvoter eller nationalitetskrav for visse stillinger. Der kan også gælde andre lønninger og forfremmelsesregler end for landets egne borgere. Erfaring og faglige kvalifikationer vægtes måske anderledes eller anerkendes endda slet ikke.

Sådanne hindringer gør folk mindre villige pdf - 11 MB [11 MB] English (en) français (fr) til at tage til et andet EU-land for at arbejde.

Det vil Kommissionen gøre noget ved. Det skal være lettere for arbejdstagere at gøre brug af retten til at arbejde i andet EU-land – en ret, der har eksisteret i næsten 50 år takket være EU's traktater og chartret om grundlæggende rettigheder English . Derfor skal EU-landene:

  • oprette officielle kontaktpunkter for arbejdstagere fra andre EU-lande – og deres arbejdsgivere – hvor de kan få information, hjælp og rådgivning om deres rettigheder
  • give arbejdstagere, der udsættes for forskelsbehandling i værtslandet, mulighed for at klage
  • give fagforeninger og andre organisationer mulighed for at iværksætte administrative eller retslige procedurer på vegne af personer, hvis rettigheder ikke overholdes.

Når man er bedre orienteret, kan man også bedre gøre sine rettigheder gældende. Ifølge en undersøgelse fra 2010 pdf - 4 MB [4 MB] English (en) français (fr) føler 67 % af de adspurgte sig enten ikke tilstrækkelig informeret eller slet ikke informeret om deres rettigheder som EU-borgere.

De næste skridt

Forslaget skal først godkendes af EU's regeringer og Europa-Parlamentet, før det kan blive til lovgivning.

Gode råd og vink om dine rettigheder som EU-borger

Et lettere liv for borgerne – se de seneste forslag Deutsch (de) English (en) français (fr)

2013 – Det europæiske år for medborgerskab English (en) français (fr)

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links