Cale de navigare

Bărbat fără adăpost dormind în faţa unei uşi © UE

Ţările UE vor fi ajutate să-şi utilizeze mai eficient bugetele sociale pentru a proteja categoriile defavorizate.

În cinci ani de criză economică, milioane de oameni au ajuns într-o situaţie materială precară, în pragul sărăciei sau în pericol de a fi excluşi social. Numărul persoanelor fără adăpost a crescut la nivelul întregii Uniuni Europene. Majoritatea sistemelor naţionale de protecţie socială sunt suprasolicitate, iar guvernele fac eforturi mari pentru a veni în ajutorul celor aflaţi în nevoie, al căror număr nu încetează să crească.

Pentru a face faţă acestei situaţii, Comisia le oferă ţărilor UE îndrumări English menite să le ajute să-şi valorifice mai bine bugetele sociale pentru a-i proteja pe cei aflaţi în nevoie şi pentru a consolida coeziunea socială.

Îndrumările se bazează pe strategii naţionale care au dat rezultate clare, atât în privinţa sprijinului acordat cetăţenilor cât şi în ceea ce priveşte creşterea economică. Ţările care le-au adoptat investesc în servicii care urmăresc consolidarea competenţelor şi care îi pot ajuta pe cetăţeni să profite de oportunităţile care apar. Pe teritoriul lor, rata sărăciei este în general scăzută, forţa de muncă este mai bine calificată, rata de ocupare a forţei de muncă este mare, iar condiţiile economice sunt mai favorabile decât în alte ţări. Îndrumările se axează în principal pe:

  • adaptarea sistemelor de protecţie socială la nevoile persoanelor care trec prin etape critice ale vieţii lor – trebuie luate măsuri suplimentare pentru a reduce riscul de excluziune socială şi pentru a evita costuri sociale mai mari în viitor
  • ajutorarea celor care se confruntă cu probleme reale prin simplificarea normelor şi prin acordarea, cu mai multă eficienţă, a sprijinului necesar
  • o mai bună integrare a cetăţenilor în societate şi pe piaţa muncii, de exemplu prin servicii de îngrijire a copiilor, educaţie şi asistenţă medicală la costuri mai accesibile, cursuri de formare profesională şi sprijin pentru găsirea unui loc de muncă sau ajutor pentru locuinţă.

Pachetul include recomandări cu privire la combaterea sărăciei în rândul copiilor şi la o politică integrată de investiţii sociale în favoarea acestora.

Investiţiile în copii şi tineri sunt o modalitate eficientă de ieşire din cercul vicios al sărăciei şi excluziunii sociale care se pot transmite de la o generaţie la alta. Trebuie depuse mai multe eforturi pentru a le asigura cetăţenilor oportunităţi reale mai târziu în viaţă.

Pachetul vine în sprijinul altor propuneri ale Comisiei menite să ofere soluţii la provocările de ordin social şi economic cu care se confruntă Europa. Acestea se referă la ocuparea forţei de muncă în general, ocuparea forţei de muncă în rândul tinerilor şi pensii.

Următoarele etape

Comisia va monitoriza modul în care ţările UE îşi adaptează sistemele de protecţie socială şi, la nevoie, le va face recomandări specifice.

Mai multe despre protecţia şi incluziunea socială în UE

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile