Navigációs útvonal

Munkaügyi központ előtt sorakozó emberek Spanyolországban © EU

Európának össze kell hangolnia a növekedést és a munkahelyteremtést célzó erőfeszítéseket, segítenie kell azokat, akiket a leginkább érintett a válság, és orvosolnia kell a mélyülő társadalmi egyenlőtlenségeket.

Öt éve tart a gazdasági válság, az EU ismét recesszióval küzd – ennek következtében mintegy 26 millióan maradtak munka nélkül.

A családok jövedelme csökkent, a lakosságnak csaknem a negyede elszegényedett vagy az elszegényedés küszöbére jutott. A Foglalkoztatási és szociális fejlemények Európában 2012-ben English című bizottsági jelentés szerint Európa keleti és déli országainak helyzete különösen súlyos.

A jelentés bemutatja, mely intézkedések jártak sikerrel a válság által leginkább sújtott néprétegek – köztük a fiatal felnőttek, a munkanélküli nők és a gyermekeiket egyedül nevelő anyák – megsegítését célzó intézkedések közül. Az uniós országok felhasználhatják ezt az információt arra, hogy szakpolitikáikat hozzáigazítsák a valós helyzethez, és közös megoldásokat dolgozzanak ki.

Mit tesz az EU?

Az álláskeresők nagyobb eséllyel találnak munkát azokban az uniós országokban, amelyek gyökeresen megreformálták munkaerőpiacukat és jóléti rendszerüket.

A 2012 áprilisában előterjesztett foglalkoztatási javaslatcsomagjában Deutsch (de) English (en) français (fr) és a 2012–2013-as nemzeti költségvetésekkel és gazdaságpolitikákkal kapcsolatos országspecifikus ajánlásaiban a Bizottság az összes uniós tagállamot reformok megvalósítására szólította fel az említett területeken.

Az uniós intézmény javaslatai közt szerepel például, hogy hatékonyabban kell beruházni az oktatásba és a képzésbe, és támogatni kell a magas képzettséget igénylő állások létrejöttét a gyorsan bővülő ágazatokban, például a zöldgazdaság, az információs és kommunikációs technológiák és az egészségügy területén.

A jelentés arra is rámutat, hogy a tagállami jóléti rendszerek túlnyomó többsége elérte lehetőségeinek korlátait, és a kormányok nehezen tudják kezelni azt a problémát, melyet az elszegényedő emberek számának növekedése jelent.

A Bizottság azt tervezi, hogy az év folyamán iránymutatást ad ki majd minden egyes uniós országnak arról, hogyan tudnak fenntartható és hatásos szociális támogató intézkedéseket megvalósítani.

Gazdasági szakadék az euróövezetben

A jelentés alátámasztja, hogy óriási különbség van a munkanélküliek arányát tekintve az eurózóna északi és déli része között– a különbség 2011 végén 7,5 százalékpont volt.

Ez a különbség gondot okozhat az euróövezet gazdasági koordinálásában. A Bizottság azt szorgalmazza, hogy az eurózóna országai hangolják jobban össze adózási és foglalkoztatási politikáikat. Az uniós intézmény tervet terjesztett elő a gazdasági és monetáris unió elmélyítésére pdf - 396 KB [396 KB] Deutsch (de) English (en) français (fr) português (pt) , melyben körvonalazza az e célok megvalósításához szükséges lépéseket. A javasolt intézkedések egyike az, hogy az EU hozzon létre közös költségvetést annak érdekében, hogy a bajban lévő országoknak ideiglenesen segítséget nyújtson.

További munkát igényel az is, hogy az euróövezet leküzdje az adósságválságot, és növekedjenek a munkahelyteremtést, a készségfejlesztést és a társadalmi befogadást ösztönző beruházások.

Az EU foglalkoztatási stratégiája – munkahelyteremtés: többet és jobbat

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek