Διαδρομή πλοήγησης

Ουρά ανέργων έξω από γραφείο εργασίας στην Ισπανία © EU

Η Ευρώπη πρέπει να συντονίσει τις προσπάθειες για ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων απασχόλησης, να βοηθήσει όσους πλήττονται περισσότερο από την κρίση και να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες κοινωνικές ανισότητες.

Πέντε χρόνια αφότου ξέσπασε η οικονομική κρίση, η ΕΕ βρίσκεται και πάλι σε ύφεση, με 26 εκατομμύρια άτομα χωρίς δουλειά.

Το εισόδημα των νοικοκυριών έχει συρρικνωθεί και σχεδόν 1 στα 4 άτομα βρίσκεται ή κινδυνεύει να βρεθεί κάτω από το όριο της φτώχειας. Οι χώρες της νότιας και ανατολικής Ευρώπης δοκιμάζονται ιδιαίτερα, σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής «Απασχόληση και κοινωνικές εξελίξεις στην Ευρώπη το 2012 English .

Η έκθεση δείχνει ποια από τα μέτρα στήριξης των πλέον ευάλωτων ομάδων, όπως οι ενήλικες νέοι, οι άνεργες γυναίκες και οι ανύπαντρες μητέρες, είναι πιο αποτελεσματικά. Οι χώρες της ΕΕ μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα στοιχεία για να προσαρμόσουν τις πολιτικές τους και να αναπτύξουν κοινές λύσεις.

Τι κάνει η ΕΕ;

Οι εργαζόμενοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να βρουν δουλειά σε χώρες της ΕΕ που προχώρησαν σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις των αγορών εργασίας και των συστημάτων πρόνοιας.

Στις προτάσεις απασχόλησης του Απριλίου 2012 και στις ειδικές συστάσεις ανά χώρα English (en) για τους εθνικούς προϋπολογισμούς και τις οικονομικές πολιτικές για το διάστημα 2012-2013, η Επιτροπή ζήτησε απ΄όλες τις χώρες της ΕΕ να προβούν σε παρεμφερείς μεταρρυθμίσεις .

Σύμφωνα με τις προτάσεις αυτές, πρέπει να γίνουν αποδοτικότερες επενδύσεις στην εκπαίδευση και την κατάρτιση και να στηριχθεί η δημιουργία θέσεων εργασίας υψηλής ειδίκευσης σε τομείς ανάπτυξης, όπως η πράσινη οικονομία, οι τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών και η υγειονομική περίθαλψη.

Η έκθεση δείχνει επίσης ότι τα περισσότερα εθνικά συστήματα πρόνοιας έχουν φθάσει στα όριά τους και είναι δύσκολο για τις κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο αριθμό των ατόμων που οδηγούνται στη φτώχεια.

Η Επιτροπή προγραμματίζει να βοηθήσει κάθε χώρα της ΕΕ παρέχοντας οδηγίες για την εφαρμογή βιώσιμων και αποτελεσματικών μέτρων κοινωνικής στήριξης.

Οικονομικές αποκλίσεις στην Ευρωζώνη

Η έκθεση επιβεβαιώνει τεράστια διαφορά στα ποσοστά ανεργίας ανάμεσα στον βορρά και το νότο της Ευρωζώνης που έφθασε το 7,5% στο τέλος του 2011.

Οι αποκλίσεις αυτές θα μπορούσαν να ασκήσουν πίεση στον οικονομικό συντονισμό της Ευρωζώνης. Η Επιτροπή καλεί τις χώρες της Ευρωζώνης να συντονίζουν καλύτερα τις πολιτικές τους στους τομείς φορολογίας και απασχόλησης. Στο σχέδιο στρατηγικής για εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, η Επιτροπή ορίζει τα μέτρα για την επίτευξη αυτών των στόχων, ανάμεσα στα οποία είναι και η δημιουργία κοινού προϋπολογισμού για την παροχή προσωρινής βοήθειας στις χώρες που έχουν ανάγκη.

Περισσότερες προσπάθειες χρειάζονται ακόμη για να τεθεί τέλος στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης και να αυξηθούν οι επενδύσεις για δημιουργία θέσεων απασχόλησης, βελτίωση των δεξιοτήτων και κοινωνική ένταξη.

Στρατηγική απασχόλησης της ΕΕ: δημιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι