Sökväg

Arbetslösa under 25 ska garanteras ett erbjudande om jobb, praktik, lärlingsplats eller utbildning enligt ett nytt EU-förslag.

Cirka 7,5 miljoner unga i EU mellan 15 och 24 år varken jobbar eller går någon utbildning. Den ekonomiska krisen har gjort det mycket svårare att hitta jobb. Drygt var femte ung människa är arbetslös. Och i Grekland och Spanien saknar över hälften av ungdomarna jobb.

För att hjälpa dem föreslår kommissionen ett åtgärdspaket DeutschEnglishfrançais, bland annat en rådskommendation till EU-länderna att införa en ungdomsgaranti för personer under 25.

Ungdomsgarantin innebär att EU-länderna ska se till att alla unga får erbjudande om jobb, utbildning, lärlingsplats eller praktik inom fyra månader efter att de slutat skolan eller blivit arbetslösa.

Kommissionen stöder EU-ländernas insatser med ekonomiska bidrag och nätverk för att utbyta idéer om hur man bäst hjälper unga att hitta jobb, praktik eller utbildning.

Sverige, Finland och Österrike har redan liknande ungdomsgarantier. Det kostar förstås skattebetalarna pengar – cirka 21 miljarder euro – men det är ändå mindre än vad arbetslösheten kostar.

Det är inte bara tufft för ungdomarna och deras familjer. Ungdomsarbetslösheten kostar också pengar – cirka 1,2 % av EU:s BNP, eller 150 miljarder euro om året English i form av sociala förmåner och förlorade inkomster och skatteintäkter.

Hjälp behövs nu

Det är viktigt att hjälpa till nu och inte vänta tills ekonomin går bättre. Ju längre ungdomar går arbetslösa och inte får någon arbetslivserfarenhet, desto större är risken att de fortsätter att stå utanför arbetsmarknaden när konjunkturen vänder.

Cirka 30 % av de unga arbetssökande i Europa har varit utan jobb i över ett år – dvs. 1,6 miljoner människor 2011, jämfört med 900 000 år 2008.

Åtgärdspaketet är ett svar på en uppmaning från EU-ländernas ledare och Europaparlamentet och följer upp andra insatser för att få unga att gå tillbaka till skolbänken, börja en yrkesutbildning eller få sin första arbetslivserfarenhet.

Läs mer om EU:s jobbprogram för unga

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar