Navigacijska pot

Delovna mesta in usposabljanje za mlade - 05/12/2012

Po predlaganem ukrepu EU bi brezposelni mladi v starosti do 25 let imeli zajamčeno možnost zaposlitve, dodatnega izobraževanja ali usposabljanja.

Približno 7,5 milijona mladih v starosti od 15 do 24 let ni vključenih ne v delovno razmerje ne v šolanje ali usposabljanje. Zaradi gospodarske krize še teže najdejo delo. Brezposeln je vsak peti mlad Evropejec, v Grčiji in Španiji je ta številka še višja, brez dela je vsak drugi.

Evropska komisija je zato predlagala sveženj ukrepov DeutschEnglishfrançais, med katerimi je tudi priporočilo državam EU, naj uvedejo program zajamčene zaposlitve in izobraževanja za mlajše od 25 let.

Države EU bi s takšnim programom zagotovile, da bi vsi mladi v 4 mesecih po koncu formalnega šolanja ali nastopu brezposelnosti prejeli ponudbo za delo oziroma imeli možnost nadaljnjega izobraževanja, vajeništva ali pripravništva.

Komisija bi nacionalne programe podprla s sredstvi EU ter z vzpostavitvijo omrežja zavodov za zaposlovanje, ki bi iskali najboljše možnosti zaposlitve, izobraževanja ali vajeništva za mlade.

Podoben program zaposlitvenega jamstva že uporabljajo na Finskem in v Avstriji. Takšni programi bi davkoplačevalce sicer stali okoli 21 milijard evrov, vendar je to še vedno manj, kot jih stane brezposelnost mladih.

Če niti ne omenjamo tegob, ki jih preživljajo brezposelni mladi in njihove družine, je cena, ki jo evropsko gospodarstvo plačuje za brezposelnost mladih, približno 1,2 % BDP Evropske unije oziroma 150 milijard evrov na leto English (nadomestila za brezposelnost + izgubljeni davčni prilivi in prihodki).

Takojšnje ukrepanje

Mladim je treba pomagati takoj, in ne čakati na to, da bo kriza minila. Dlje ko bodo mladi brez dela in delovnih izkušenj, večja je verjetnost, da bodo ostali brezposelni tudi po okrevanju gospodarstva.

V Evropi je približno 30 % mladih, ki so brez dela več kot leto dni: 1,6 milijona mladih leta 2011 v primerjavi z 900 000 leta 2008.

Komisija je sveženj ukrepov pripravila na zahtevo voditeljev EU in Evropskega parlamenta. Z njimi dopolnjuje že obstoječe ukrepe, ki mladim pomagajo pri ponovnem vključevanju v šolanje, poklicno izobraževanje oziroma prvo delovno razmerje.

Več o programih EU za mlade

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave