Kruimelpad

Een baan of opleiding voor alle jongeren - 05/12/2012

Werklozen onder de 25 krijgen gegarandeerd een baan, vervolgopleiding of stage aangeboden dankzij nieuwe EU-maatregelen.

Ongeveer 7,5 miljoen jonge mensen tussen 15 en 24 zitten zonder baan of stage en volgen ook geen opleiding meer. Door de economische crisis is het veel moeilijker geworden om werk te vinden. Meer dan één op de vijf jongeren is werkloos. In Griekenland en Spanje is het zelfs meer dan de helft.

Om hen te helpen is de Commissie met een Jeugdwerkgelegenheidspakket DeutschEnglishfrançais gekomen. Zij doet de EU-landen daarin onder meer de aanbeveling om een werk- of opleidingsgarantieprogramma te starten voor jongeren onder de 25.

Die programma's moeten ervoor zorgen dat alle jongeren een baan, vervolgopleiding, stage of leerplaats wordt aangeboden binnen vier maanden nadat zij van school komen of werkloos worden.

De Commissie zou die nationale programma's financieel gaan steunen. Daarnaast zou zij ook netwerken gaan vormen om ideeën uit te wisselen over de beste manieren om jongeren aan een baan, opleiding of stage te helpen.

In Finland en Oostenrijk bestaan al soortgelijke garantieregelingen. Natuurlijk kosten die programma's de belastingbetaler heel wat geld – een slordige 21 miljard euro – , maar dat is nog steeds heel wat minder dan wanneer al die jongeren een uitkering moeten krijgen.

Nog afgezien van de uiterst moeilijke situatie waarin jongeren en hun families verkeren, kost de jeugdwerkeloosheid de Europese economie ongeveer 1,2% van het bbp van EU, ofwel 150 miljard euro per jaar English (uitkeringen plus gederfde belastinginkomsten).

Geen tijd te verliezen

Het is belangrijk dat we hen nu hulp bieden en niet wachten tot de economie uit het slop is. Hoe langer jongeren werkloos blijven en dus geen werkervaring opdoen, des te groter het gevaar dat zij ook langs de kant blijven staan als de economie weer aantrekt.

In heel Europa is ongeveer 30% van de jongeren zonder baan al meer dan 12 maanden werkloos. In 2011 waren het er 1,6 miljoen, tegen 900.000 in 2008.

Het pakket maatregelen is er gekomen op verzoek van de EU-leiders en het Europees Parlement. Het sluit aan bij maatregelen die al eerder zijn genomen om mensen opnieuw naar school te laten gaan, in te schrijven voor beroepsopleidingen of werkervaring te laten opdoen.

Meer over EU-banenprogramma's voor jongeren

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links