Navigációs útvonal

Munkahelyek és képzési lehetőségek fiataloknak - 05/12/2012

A javasolt uniós intézkedések értelmében a 25 évnél fiatalabb munkanélküliek garantált lehetőséget kapnak arra, hogy elhelyezkedjenek, tovább tanuljanak vagy szakképzésben vegyenek részt.

Mintegy 7,5 millió azoknak a 15–24 év közötti fiataloknak a száma, aki se nem dolgoznak, se nem tanulnak, illetve nem vesznek részt semmilyen képzésben vagy szakmai gyakorlaton. A gazdasági válság miatt még nehezebbé vált állást találniuk. Minden ötödik fiatal munkanélküli. Görögországban és Spanyolországban ugyanez az arány 50 százalék felett van.

Ezeknek a fiataloknak a megsegítése érdekében a Bizottság intézkedéscsomagot DeutschEnglishfrançais javasol, melynek részeként ajánlást fogalmazott meg a tagállamoknak arra, hogy vezessenek be garanciaprogramot a 25 év alatti fiatalok foglalkoztatásának és továbbtanulásának elősegítésére.

E programok keretében az uniós országok garantálnák, hogy minden fiatal – a tanulmányai befejezésétől vagy munkanélkülivé válásától számított négy hónapon belül – állásajánlatot kapjon, illetve tovább tanulhasson, szakképzésben részesülhessen vagy szakmai gyakorlaton vehessen részt.

A Bizottság támogatni fogja ezeket a nemzeti programokat uniós források biztosítása és olyan hálózatok létesítése révén, ahol az érdekelt felek eszmét cserélhetnek arról, hogy miképp lehet a legjobban elősegíteni a fiatalok munkaerő-piaci integrációját, továbbtanulását és szakmai gyakorlat keretében történő képzését.

Finnország és Ausztria már életbe léptetett ilyen garanciaprogramot. Ezek az állami programok kiadásokkal járnak – hozzávetőlegesen 21 milliárd eurót kell erre a célra fordítani az adófizetők pénzéből –, de ez az összeg jóval alacsonyabb annál, mint amekkora terhet a fiatalkori munkanélküliség jelent az államháztartásnak.

Eltekintve mindazoktól a nehézségektől, amelyekkel a munkanélküli fiatalok és családtagjaik szembesülnek, az európai gazdaság egésze szempontjából a fiatalkori munkanélküliség költsége az uniós GDP mintegy 1,2 százalékát, azaz évente 150 milliárd eurót English tesz ki (a folyósított munkanélküliségi járulékok, valamint a kieső adóbevételek és jövedelmek alapján számítva).

Most kell segíteni

Fontos, hogy a segítség időben érkezzen, és ne csak azután, hogy helyreállt a gazdaság. Minél tovább maradnak munka és szakmai tapasztalat nélkül a fiatalok, annál nehezebb lesz visszakerülniük a munkaerőpiacra a gazdasági fellendülést követően.

Európa-szerte a fiatalok mintegy 30 százaléka több mint 12 hónapja munkanélküli. Ezeknek a fiataloknak a száma 2011-ben 1,6 millió volt, szemben a 2008-ban jegyzett 900 ezerrel.

A javasolt intézkedéscsomag, melyet a Bizottság az uniós vezetők és az Európai Parlament kérésére terjesztett elő, néhány, már életbe léptetett intézkedésre épül, amelyek a tanulmányok folytatását, a szakképzésben való részvételt és az első munkatapasztalat megszerzését hivatottak elősegíteni.

Bővebben a fiatalok foglalkoztatását segítő uniós programokról

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek