Navigointipolku

Työtä ja koulutusta nuorille - 05/12/2012

EU esittää, että kaikille alle 25-vuotiaille työttömille olisi taattava työ- tai koulutuspaikka.

Euroopassa on noin 7,5 miljoonaa 15–24-vuotiasta nuorta, jotka eivät käy töissä tai opiskele. Pitkään jatkunut talouskriisi on vaikeuttanut työn löytämistä. Useampi kuin joka viides nuori on työtön. Kreikassa ja Espanjassa nuorista on työttömänä jopa yli puolet.

Tilanteen helpottamiseksi komissio esittää toimenpidepakettia DeutschEnglishfrançais, johon sisältyy mm. suositus nuorisotakuusta eli siitä, että jokainen EU-maa takaisi kaikille alle 25-vuotiaille työ- tai koulutuspaikan.

Nuorisotakuuohjelmien avulla EU-maat varmistaisivat, että kaikki nuoret saisivat töitä, lisäkoulutusta, oppisopimuspaikan tai harjoittelupaikan neljän kuukauden kuluessa opintojen päättymisestä tai työttömäksi joutumisesta.

Komissio tukisi kansallisia ohjelmia EU-rahoituksella ja edistämällä verkostoja, joiden kautta voitaisiin levittää tietoa hyviksi osoittautuneista keinoista, joilla nuoret saadaan työelämään tai koulutuksen tai oppisopimuskoulutuksen piiriin.

Suomi ja Itävalta ovat jo käynnistäneet nuorisotakuuohjelman. Ohjelmista koituu kustannuksia veronmaksajille (koko EU:ssa yhteensä noin 21 miljardia euroa), mutta nuorisotyöttömyyden kustannukset ovat huomattavasti korkeammat.

Yksilötason ongelmien lisäksi nuorisotyöttömyydestä aiheutuu Euroopan taloudelle vuosittain noin 150 miljardin euron English kustannukset, mikä vastaa noin 1,2 prosenttia EU:n BKT:sta (tähän lasketaan työttömyysetuudet sekä verotulojen ja ansioiden menetykset).

Apua tarvitaan nyt

On tärkeää ryhtyä toimiin nyt eikä vain odottaa talouden elpymistä. Mitä kauemmin nuori on työttömänä tai ilman harjoittelupaikkaa, sitä suurempi on riski jäädä syrjään työmarkkinoilta myös taloustilanteen parannuttua.

Noin 30 prosenttia työttömistä nuorista EU:ssa on ollut vailla työtä jo yli 12 kuukautta, ja määrä on kasvussa: vuonna 2011 pitkäaikaistyöttömiä nuoria oli 1,6 miljoonaa, vuonna 2008 noin 900 000.

Toimenpidepaketti on vastaus EU-maiden hallitusten ja Euroopan parlamentin pyyntöön. Se on jatkoa aiemmille toimille, joilla autetaan nuoria palaamaan koulunpenkille opintojen keskeyttämisen jälkeen, hakeutumaan ammattikoulutukseen tai saamaan työkokemusta.

Lisätietoa EU:n nuorisotyöllisyysohjelmista

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä