Navigacijska pot

Prosta delovna mesta v EU za iskalce zaposlitve - 03/12/2012

Logotip EU s krogom zvezd in beseda Eures @ EU

Spletni zaposlitveni portal EU bodo razširili in vanj vključili še več razpisanih delovnih mest.

Trenutno je v EU 25 milijonov brezposelnih, zato je ustvarjanje novih delovnih mest prednostna naloga EU. Rešitev za mnoge je služba v drugi državi EU, kjer so prosta delovna mesta za njihova znanja in spretnosti.

V Evropi je mogoče najti delovna mesta – število nezasedenih delovnih mest se povečuje od sredine leta 2009 predvsem na področjih z velikim potencialom za rast, denimo informacijske tehnologije, telekomunikacije in zeleno gospodarstvo.

Komisija se je na nove razmere odzvala s prilagoditvijo svojega zaposlitvenega portala – EURES – da bi zadostila potrebam iskalcev zaposlitev in delodajalcev. To omrežje javnih zavodov za zaposlovanje zdaj pokriva do 40 % delovnih mest, ki so na voljo v 31 evropskih državah. Ponuja tudi spletno podatkovno zbirko 750 000 življenjepisov.

Po novi strategiji English bo EURES vključil še zasebne zaposlitvene agencije in tako ponudil še več delovnih mest. Agencije bodo akreditirane in jih bodo nadzorovali nacionalni uradi, ustanovljeni v državah udeleženkah.

V skladu z novo strategijo bo EURES okrepil pomoč mladim pri iskanju službe, pripravništva ali usposabljanja.

Uporaba spletišča je brezplačna in vsebuje tudi informacije o življenjskih in delovnih pogojih v vseh državah članicah – v 25 jezikih.

Poleg 27 držav EU na portalu EURES sodelujejo tudi Norveška, Islandija, Lihtenštajn in Švica.

Spletišče ima mesečno 4 milijone obiskovalcev in letno se prek njega zaposli približno 50 000 ljudi.

Podrobneje se lahko informirate, če se udeležite krajevnega informativnega srečanja EURES.

Načrt zaposlovanja

Prenovljene storitve portala EURES so v skladu s programom za nova znanja in delovna mesta, s katerim naj bi povečali prožnost trgov dela, delavcem omogočili pridobitev novih znanj in spretnosti, izboljšali delovne pogoje in ustvarili nova delovna mesta.

Glavni cilj je do leta 2020 doseči 75-odstotno stopnjo delovne aktivnosti za vse ljudi med 20. in 64. letom starosti. To je tudi eden od petih najpomembnejših ciljev strategije EU za gospodarsko rast in delovna mesta (Evropa 2020).

Prenova storitev na spletišču EURES bo izvedena do konca leta 2013.

Več o evropski strategiji zaposlovanja

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave