Navigációs útvonal

Állásközvetítés felsőfokon - 03/12/2012

Az EU jelképének számító, kört alkotó 12 csillagot és az „Eures” szót tartalmazó logó @ EU

Az EU bővíteni fogja internetes foglalkoztatási szolgáltatását annak érdekében, hogy azt még több álláskereső vegye igénybe, továbbá hogy az érdeklődők a jelenleginél is több álláslehetőség között tallózhassanak.

Mivel az Unióban jelenleg 25 millió embernek nincs állása, a munkahelyteremtés és a foglalkoztatás javítása kiemelten fontos célt jelent az EU számára. Sok álláskereső csak akkor tud elhelyezkedni a szakmájában, ha másik uniós tagállamban vállal munkát – olyan országban, ahol szakképzettségére szükség van.

A munkavállalókat Európa szerte rengeteg betöltetlen állás várja. Ezek száma 2009 közepe óta folyamatosan emelkedik, különösen a gyorsan bővülő ágazatokban, így például az információtechnológia, a távközlés és a környezetbarát gazdaság terén.

Erre való tekintettel az Európai Bizottság az aktuális szükségleteknek megfelelően átalakítja az EURES-t, az Európai Foglalkoztatási Szolgálatot, hogy az jobban ki tudja elégíteni az álláskeresők és a munkáltatók igényeit. A 31 ország állami foglalkoztatási szolgálatát hálózatba tömörítő EURES jelenleg a partnerországokban betölthető állások mintegy 40%-a esetében közvetít a munkáltatók és az álláskeresők között. A szolgálat online adatbázist is működtet, melyben a munkaadók ma már 750 000 álláskereső önéletrajzához férhetnek hozzá.

A most meghirdetett új stratégia English értelmében az EU bővíteni fogja az EURES-hálózatot, hogy abban a jövőben ne csak az állami foglalkoztatási szolgálatok, hanem a magánszférában tevékenykedő munkaközvetítő cégek is részt vehessenek. A cél az, hogy az álláskeresők még több álláslehetőség közül választhassanak. A magáncégek akkreditációját és felügyeletét a hálózatban részt vevő országok által létrehozott nemzeti hatóságok (az ún. nemzeti koordinációs irodák) végzik majd.

A stratégia azt is elő hivatott segíteni, hogy az EURES célzottabban segítse a fiatal álláskeresők elhelyezkedését, illetve tanulószerződéses gyakorlati képzésben vagy szakmai gyakorlatot adó programokban való részvételét.

Az Európai Foglalkozási Szolgálat által működtetett portál szolgáltatásait ingyenesen lehet igénybe venni. A webhely a részt vevő országokban uralkodó élet- és munkakörülményekről is információkkal szolgál 25 nyelven.

Az EURES-hálózatban a 27 uniós tagállamon kívül Norvégia, Izland, Liechtenstein és Svájc is részt vesz.

Az EURES portálra havonta 4 millióan látogatnak el. A webhely megkönnyíti, hogy a munkáltatók és az álláskeresők egymásra találjanak. Sikerességét mi sem jelzi jobban, mint hogy évente mintegy 50 000 ember helyezkedik el a segítségével.

A rendezvénynaptárban Ön is utánanézhet, mikor tart az EURES tájékoztató rendezvényt az Ön lakhelye közelében.

Az EU a foglalkoztatásért

Az EURES reformja az EU készségfejlesztést és munkahelyteremtést célzó kezdeményezésébe illeszkedik, mely azt hivatott elősegíteni, hogy a munkaerőpiacok rugalmasabbá váljanak, a munkavállalók elsajátítsák a számukra szükséges készségeket, javuljanak a munkakörülmények, és új munkahelyek jöjjenek létre.

A legfontosabb célt az jelenti, hogy 2020-ra a 20–64 éves emberek 75%-ának legyen állása. Ez az egyike a foglalkoztatást és növekedést célzó uniós stratégia, az Európa 2020 öt kiemelt célkitűzésének is.

A tervek szerint az EURES átalakítása 2013 végéig lezárul.

További információk az európai foglalkoztatási politikáról

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek