Навигационна пътека

Намиране на подходящи работни места за търсещите работа - 03/12/2012

Лого с кръга от звезди на ЕС и думите ‘Eures’ @ ЕС

Обхватът на онлайн услугата за намиране на работа на ЕС ще бъде разширен, така че да включва още повече свободни работни места и да достигне до още повече безработни.

Като се има предвид, че 25 млн. души в ЕС са без работа, създаването на работни места е приоритет за Съюза. За мнозина едно от решенията е намиране на работа в друга страна от ЕС, където има свободни работни места, изискващи умения, които те притежават.

В цяла Европа има свободни работни места – броят на незаетите позиции нараства от средата на 2009 г., особено в сектори със силен растеж като информационни технологии, телекомуникации и „зелена“ икономика.

В отговор на това Комисията адаптира своята услуга за намиране на работа в Европа – EURES, за да отговаря тя по-добре на нуждите на търсещите работа и работодателите. Тази мрежа от публични услуги за заетост в момента обхваща до 40 % от работните места, достъпни в 31 европейски страни, а също така хоства онлайн база данни за 750 000 автобиографии.

Съгласно нова стратегия English обхватът на EURES ще бъде разширен, така че да предлага още повече работни места, като в мрежата се включат частни агенции за трудова заетост. Те ще бъдат акредитирани и контролирани от национални бюра, създадени от всяка участваща страна.

Стратегията също така ще засили насочеността на EURES към оказването на помощ на млади хора да си намерят работа, да започнат стажове или обучение.

Използването на трудовия портал е безплатно, като той предоставя и информация за условията за живот и труд във всички участващи страни на 25 езика.

Всички 27 страни от ЕС участват в EURES, а също така и Норвегия, Исландия, Лихтенщайн и Швейцария.

Уебсайтът регистрира по 4 млн. посещения месечно и благодарение на него около 50 000 души годишно си намират работа.

Можете да научите повече подробности лично, като отидете на информационна сесия за EURES близо до вас.

План за работни места

Реформирането на EURES е в унисон с програмата за нови умения и работни места на ЕС, чиято цел е трудовите пазари да станат по-гъвкави, да се осигурят на работниците нужните им умения, да се подобрят условията на труд и да се създадат работни места.

Основната цел е до 2020 г. да се постигне 75 % равнище на заетост за всички хора на възраст между 20 и 64 години. Това е един от 5-те основни елемента в стратегията на ЕС за растеж и заетост „Европа 2020“.

Реформирането на EURES трябва да приключи до края на 2013 г.

Още за европейската политика за заетост

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки