Navigacijska pot

Evropska unija podpira programe, ki starejše spodbujajo, da v svojih skupnostih ostanejo dejavni, in daje priznanje nekaterim najboljšim pobudam.

Številni programi po vsej Evropi spodbujajo starejše, da tudi po upokojitvi prispevajo svoj delež družbi. Prizadevajo si za to, da bi starejši s svojimi sposobnostmi in znanjem, ki so jih pridobili v življenju, še naprej koristili skupnosti.

Komisija je nagradila nekatere najboljše programe. Letošnji nagrajeni programi so:

  • Projekt Gokart – šola Huolin Koulu School, Finska. Dvanajstletni učenci in dedek Hannu Gustafsson so sodelovali pri izdelavi dirkalnika za karting.
  • Razlike med generacijami, JP/Politikens Hus, Danska – prispevki štirih novinarjev danskega časopisa Politikens o načinih sodelovanja med mlajšimi in starejšimi generacijami.
  • Starejši pri delu, Cultfiction Oy, Finska – resničnostna televizijska nanizanka v 18 delih javne televizije Yle TV1 o življenju ljudi, ki se niso odločili za upokojitev.
  • Dve generaciji pod eno streho, Typhaine de Penfentenyo, Francija – v okviru združenja Ensemble2générations français , ki ga je ustanovilla Typhaine de Penfentenyo, študenti bivajo zastonj ali proti plačilu majhne najemnine v hiši starejše osebe, ki ji v zameno pomagajo in delajo družbo.
  • Živeti vse življenje, Fredericia, Danska – lokalne socialne službe pomagajo starejšim, da ostanejo neodvisni in skrbijo zase.
  • Različne generacije na delovnem mestu, Helsingin kaupunki, Henkilöstökeskus, Finska – spodbuja sodelovanje različnih starostnih skupin na delovnem mestu, ki vključuje tudi storitve športnih centrov, zdravstvenih ustanov in poklicnih služb.

Bruno Põder iz Estonije je prejel nagrado za svoj prispevek družbi, potem ko je do svojega 80. leta delal kot kirurg.

Strategija za podporo aktivnemu staranju

Starostna struktura prebivalcev Evropske unije naj bi se v naslednjih desetletjih dramatično spremenila – skoraj tretjina Evropejcev bo do leta 2060 starih 65 let ali več English .

To tudi pomeni, da bo manj delovno aktivnih – z zdajšnjih 4 zaposlenih na enega upokojenca bi prišli na samo 2 zaposlena. Demografske spremembe bodo znatno vplivale na javne finance v EU, denimo pokojninske sisteme in stroške zdravstvenega varstva.

Evropske nagrade za spodbujanje aktivnega staranja so namenjene reševanju izzivov, ki jih prinaša staranje. Programi aktivnega staranja tudi pomagajo starejšim pri iskanju novih možnosti zaposlovanja, boljšem vključevanju v družbo in jim omogoča čim dlje ohraniti samostojno življenje.

Več o politiki EU na področju staranja prebivalstva

Evropsko leto aktivnega staranja 2012

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave