Cale de navigare

UE promovează programe menite să ajute persoanele în vârstă să rămână active în comunităţile lor şi premiază cele mai bune iniţiative.

Numeroase programe din UE sprijină persoanele în vârstă în dorinţa lor de a contribui la dezvoltarea societăţii şi după pensionare, ajutându-le să-şi pună în folosul comunităţii competenţele şi cunoştinţele pe care le-au acumulat de-a lungul vieţii.

În semn de recunoaştere, Comisia Europeană acordă premii pentru programele cele mai remarcabile. Câştigătorii din 2012 sunt:

  • Proiectul Gravity Racer – Huolin Koulu School (Finlanda): mai mulţi elevi în vârstă de 12 ani şi bunicul Hannu Gustafsson au lucrat împreună la realizarea unui vehicul artizanal.
  • The Generation Gap (Diferenţa dintre generaţii), JP/Politiken Hus (Danemarca): 4 jurnalişti de la ziarul danez Politiken au scris despre cum pot lucra împreună generaţiile tinere şi cele în vârstă.
  • The Senior at Work (Seniorii la locul de muncă), Cultfiction Oy (Finlanda): un serial format din 18 episoade, difuzat pe postul public de televiziune Yle TV1, care are drept subiect persoane care decid să nu se pensioneze.
  • Two Generations Share a House (Două generaţii sub acelaşi acoperiş), Typhaine de Penfentenyo (Franţa): prin intermediul asociaţiei Ensemble2générations français , câţiva elevi locuiesc în casa unei persoane în vârstă, gratuit sau contra unei sume modice, pentru a-i oferi acesteia ajutor şi companie.
  • Life-Long Living (Activi pe tot parcursul vieţii), Fredericia (Danemarca): serviciile de asistenţă socială ajută persoanele vârstnice să rămână independente, acordându-le îngrijirile zilnice necesare.
  • Managing People of Different Ages (Abordarea persoanelor de diferite vârste), Helsingin kaupunki, Henkilöstökeskus (Finlanda): promovează ocuparea forţei de muncă la orice vârstă implicând toate categoriile, cu ajutorul centrelor sportive, al furnizorilor de îngrijiri de sănătate şi al serviciilor de medicină a muncii.

Bruno Põder din Kersti Skovgaar (Estonia) a primit un premiu individual care îl recompensează pentru dorinţa de a-şi continua munca de chirurg până la vârsta de 80 de ani.

Strategie pentru sprijinirea îmbătrânirii active

În următoarele decenii, profilul de vârstă al populaţiei UE urmează să se modifice dramatic: aproape o treime din cetăţenii europeni vor avea peste 65 de ani, până în 2060 English .

Îmbătrânirea populaţiei implică o scădere a numărului persoanelor apte de muncă: nu vom mai avea 4 salariaţi la un pensionar, ci doar 2. Aceste modificări demografice vor avea consecinţe substanţiale asupra bugetelor de stat în UE, de exemplu asupra sistemelor de pensii şi costurilor serviciilor medicale.

Pentru a promova metode eficiente de abordare a provocărilor legate de îmbătrânirea populaţiei, Comisia acordă premii pentru cele mai reprezentative iniţiative în domeniu. Programele de îmbătrânire activă pot ajuta persoanele în vârstă să îşi găsească un loc de muncă, să se implice în viaţa societăţii şi să trăiască pe cont propriu cât de mult timp posibil.

Mai multe despre politica UE în contextul îmbătrânirii populaţiei

Anul european al îmbătrânirii active, 2012

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile