Kruimelpad

Met een onderscheiding voor de beste initiatieven promoot de EU projecten die ouderen helpen actief te blijven in de gemeenschap.

Allerlei projecten in de EU helpen ouderen om een bijdrage aan de samenleving te blijven leveren. Zo kunnen gemeenschappen blijven profiteren van de kennis en ervaring die ouderen in de loop van hun leven hebben opgedaan.

De Commissie looft een prijs uit voor de beste projecten op dit gebied. Dit jaar zijn de prijswinnaars:

  • Het Zeepkistenproject van de Huolin Koulu-school in Finland: twaalfjarige leerlingen bouwen samen met een van hun opa's, Hannu Gustafsson, een zeepkist.
  • De Generatiekloof van het JP/Politikens Hus in Denemarken: vier journalisten van de Deense krant Politiken schrijven over samenwerking tussen de jongere en oudere generaties.
  • Ouderen op het werk van Cultfiction uit Finland: een 18-delige tv-serie van de publieke omroep Yle TV1 over het leven van mensen die besluiten niet met pensioen te gaan.
  • Woningdelen met de oudere generatie van Typhaine de Penfentenyo, Frankrijk: bij Typhaines project Ensemble2générations français , wonen studenten gratis of bijna gratis in bij iemand op leeftijd, in ruil voor hun hulp en gezelschap.
  • Een leven lang leven, Fredericia, Denemarken: de sociale dienst van Fredericia helpt ouderen om zelfstandig te blijven wonen, met de nadruk op de dagelijkse praktijik.
  • Werk voor mensen van verschillende leeftijden van de personeelscentrale van de gemeente Helsinki, Finland: dit project promoot de inzet van mensen van uiteenlopende leeftijd in sport-, gezondheids- en activiteitencentra.

Bruno Põder uit Kersti Skovgaard, Estland, heeft een persoonlijke onderscheiding gekregen als blijk van waardering voor het feit dat hij tot op 80-jarige leeftijd is blijven werken als chirurg.

Strategie voor actief ouder worden

De leeftijdsopbouw van de EU-bevolking zal in de komende decennia ingrijpend veranderen: ongeveer een derde van de Europeanen zal in 2060 65 jaar of ouder English zijn.

De vergrijzing houdt in dat er relatief minder mensen zijn die werken: in plaats van 4 werkenden voor elke gepensioneerde zijn het er dan nog maar 2. Deze demografische veranderingen hebben grote gevolgen voor de overheidsfinanciën in de EU, bijvoorbeeld voor de pensioenstelsels en de zorgkosten.

De Commissie heeft de prijzen ingesteld om oplossingen voor de vergrijzingsproblematiek te promoten. Projecten voor actief ouder worden kunnen oudere mensen helpen aan het werk te blijven, midden in de samenleving te blijven staan en zo lang mogelijk zelfstandig te blijven.

Meer over de aanpak van de vergrijzing in de EU

Europees Jaar voor actief ouder worden 2012

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links