Navigációs útvonal

Az Európai Unió díjjal jutalmazza a legjobb kezdeményezéseket azok közül, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy az idősek tevékeny életet éljenek.

Unió-szerte számos program támogatja az időseket abban, hogy nyugdíjba vonulásuk után is a társadalom aktív tagjai maradjanak. E programok garantálják, hogy az idősebbek az életük során szerezett képességek és tudás átadása révén továbbra is a közösségük hasznára váljanak.

Az Európai Bizottság díjjal tüntet ki néhány kiemelkedő programot. Az idei év nyertes kezdeményezései:

  • Gravitációs versenyautó – Huolin Koulu iskola, Finnország Tizenkét éves diákok és Hannu Gustafsson, az egyik gyermek nagypapája közösen építettek egy gravitációs versenyautót.
  • A generációs szakadék – JP/Politiken Hus, Dánia
 A Politiken névre hallgató dán napilapnál dolgozó négy újságíró arról írt, hogyan foghat össze a fiatalabb és az idősebb generáció.
  • Dolgozó idősek – Cultfiction Oy, Finnország
 Tizennyolc részes dokumentumfilm készült a Yle TV1 közszolgálati televíziós adó megbízásából, amely olyan idős emberekről szól, akik elhatározzák, hogy nem vonulnak nyugdíjba.
  • Két generáció egy házban – Typhaine de Penfentenyo, Franciaország 
Ensemble2générations français : Ennek a kezdeményezésnek a keretében idős emberek diákokat szállásolnak el fizetség nélkül vagy csekély összegű albérlet fejében, cserébe a fiatalok segítséget és társaságot nyújtanak nekik.
  • Egész életen át tartó élet – Frederica, Dánia 
Helyi szociális szervezetek segítenek az időseknek abban, hogy napi rehabilitációs gyakorlatok segítségével önállóak maradhassanak.
  • Különböző korosztályok vezetése – Helsingin kaupunki, Henkilöstökeskus, Finnország 
A változatos életkori összetételű munkaerőt támogatja, ahol mindenki szerephez jut, a sportközpontoknak, egészségügyi szolgáltatóknak és foglalkoztatási szolgálatoknak köszönhetően.

Bruno Põder – Kersti Skovgaard, Észtország
 Egyéni díjat kapott Bruno Põder azért a törekvéséért, miszerint azzal kívánja a társadalom javát szolgálni, hogy sebészi pályafutását 80 éves koráig folytatja.

Az aktív időskort támogató stratégia

Az Európai Unió népességének arculata a következő évtizedek során várhatóan drámai változásokon megy majd keresztül: 2060-ra az európaiak csaknem egyharmada túl lesz 65. életévén English .

A népesség elöregedése azzal is együtt jár, hogy csökken a munkaképes korosztály aránya. A jelenlegi négy helyett csak kettő munkaképes korú jut majd minden nyugdíjasra. Ezek a demográfiai változások feltehetően jelentős következményeket vonnak majd maguk után az uniós tagországok államháztartásaira nézve is: így a nyugdíjrendszereket és az egészségügyi szolgáltatások költségeit is érintik majd.

Az Európai Bizottság e díjak létrehozásával kíván segíteni az öregedő társadalom jelentette kihívások leküzdésében. Az aktív időskori programok révén az idősebbek újabb munkalehetőségekhez juthatnak, részt vehetnek a társadalom életében, és önállóan élhetnek, ameddig csak lehet.

Az EU idősödő népességgel kapcsolatos szemléletmódja

A tevékeny időskor európai éve: 2012

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek