Διαδρομή πλοήγησης

Η ΕΕ προωθεί προγράμματα που βοηθούν τους ηλικιωμένους να παραμένουν δραστήριοι και βραβεύει ορισμένες από τις καλύτερες πρωτοβουλίες στον τομέα αυτό.

Στην ΕΕ υπάρχουν πολλά προγράμματα για τη στήριξη των ηλικιωμένων που επιθυμούν να συνεχίζουν να προσφέρουν στην κοινωνία μετά τη συνταξιοδότησή τους. Στόχος των προγραμμάτων αυτών είναι να εξακολουθήσουν οι κοινωνίες να αποκομίζουν οφέλη από τις δεξιότητες και τις γνώσεις που έχουν αποκτήσει οι ηλικιωμένοι σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει την αξία ορισμένων προγραμμάτων βραβεύοντάς τα. Οι φετινοί νικητές είναι:

  • Σχέδιο "Gravity Racer" – Σχολείο Huolin Koulu, Φινλανδία: 12χρονοι μαθητές συνεργάστηκαν με τον παππού Hannu Gustafsson για να δημιουργήσουν ένα αγωνιστικό μη μηχανοκίνητο όχημα.
  • Το χάσμα των γενεών, JP/Politikens Hus, Δανία: 4 δημοσιογράφοι της δανέζικης εφημερίδας Politikens έγραψαν για τους διάφορους τρόπους συνεργασίας μεταξύ των νεότερων και παλαιότερων γενεών.
  • Ηλικιωμένοι εργαζόμενοι, Cultfiction Oy, Φινλανδία: τηλεοπτικό ριάλιτι σόου, 18 επεισοδίων, που μεταδόθηκε από το δημόσιο κανάλι Yle TV1 και δείχνει ηλικιωμένους που αποφασίζουν να μη βγουν στη σύνταξη.
  • Δύο γενιές μοιράζονται ένα σπίτι, Typhaine de Penfentenyo, Γαλλία: χάρη στο πρόγραμμα Ensemble2générations français , φοιτητές μένουν στο σπίτι ενός ηλικιωμένου δωρεάν, ή με χαμηλό ενοίκιο, προσφέροντας του βοήθεια και συντροφιά.
  • "Διά βίου ζωή", Fredericia, Δανία: τοπικές κοινωνικές υπηρεσίες βοηθούν τους ηλικιωμένους να παραμείνουν αυτόνομοι.
  • Διαχείριση ατόμων διαφορετικών ηλικιών, Helsingin kaupunki, Henkilöstökeskus, Φινλανδία: μέσα από φορείς, όπως αθλητικά κέντρα, υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και υπηρεσίες απασχόλησης, ενθαρρύνεται η συμμετοχή όλων και προωθείται ένα εργατικό δυναμικό διαφορετικών ηλικιών.

Ο Bruno Põder από την Εσθονία έλαβε ατομικό βραβείο για την κοινωνική του προσφορά και τη θέλησή του να εξακολουθεί να εργάζεται ως χειρούργος μέχρι την ηλικία των 80 ετών.

Στρατηγική για τη στήριξη της ενεργούς γήρανσης

Η ηλικιακή σύνθεση του πληθυσμού της ΕΕ αναμένεται να αλλάξει δραματικά τις επόμενες δεκαετίες: το ένα τρίτο περίπου των Ευρωπαίων θα είναι 65 ετών και άνω έως το 2060 English.

Αυτό σημαίνει ότι θα μειωθούν τα άτομα που βρίσκονται σε εργάσιμη ηλικία: σε κάθε συνταξιούχο δεν θα αντιστοιχούν πλέον 4 άτομα σε εργάσιμη ηλικία αλλά 2. Αυτές οι δημογραφικές αλλαγές αναμένεται να έχουν σημαντικές συνέπειες στα δημόσια οικονομικά της ΕΕ: π.χ. στα συνταξιοδοτικά συστήματα και στο κόστος υγειονομικής περίθαλψης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέσπισε βραβεία για να προβάλει τρόπους αντιμετώπισης της γήρανσης του πληθυσμού. Τα προγράμματα ενεργού γήρανσης μπορούν να βοηθήσουν τους ηλικιωμένους να βρουν νέες ευκαιρίες για εργασία, συμμετοχή στην κοινωνία και αυτόνομη ζωή για όσο το δυνατό μεγαλύτερο διάστημα.

Περισσότερα για την προσέγγιση της ΕΕ στο θέμα της γήρανσης του πληθυσμού

Ευρωπαϊκό Έτος Ενεργού Γήρανσης - 2012

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι