Sti

EU støtter programmer, der hjælper ældre med at forblive aktive i samfundet ved at anerkende nogle af de bedste initiativer.

En bred vifte af programmer i hele EU støtter ældre, der fortsat ønsker at bidrage til samfundet efter pensioneringen. De sikrer, at samfundet fortsat kan have glæde af de kvalifikationer og den viden, de ældre har skaffet sig gennem livet.

Kommissionen anerkender nogle af de særlig fremragende programmer ved at give dem priser. Og årets vindere er:

  • Projekt sæbekassebil – Huolin Koulu-skolen, Finland. 12-årige elever og bedstefar Hannu Gustafsson har arbejdet sammen om at bygge en sæbekassebil.
  • Generationskløften, JP/Politikens Hus – 4 journalister fra Politiken fortæller om, hvordan den unge og ældre generation kan arbejde sammen.
  • Ældre i arbejde, Cultfiction Oy, Finland – en dokumentar i 18 afsnit på den statslige tv-kanal Yle TV1 om folk, der beslutter sig til ikke at gå på pension.
  • To generationer, ét hus, Typhaine de Penfentenyo, Frankrig – i Typhaines projekt Ensemble2générations français bor studerende hos et ældre menneske gratis eller til en beskeden husleje. Til gengæld tilbyder de hjælp og samvær.
  • Længst muligt i eget liv, Fredericia – kommunen hjælper de ældre med at forblive uafhængige og sætter fokus på rehabilitering i hverdagen.
  • Generationer på arbejdsmarkedet, Helsingin kaupunki, Henkilöstökeskus, Finland – støtter en aldersmæssigt bred arbejdsstyrke ved at få inddraget alle gennem f.eks. idrætscentre, sundhedstjenester og jobcentre.

Bruno Põder fra Kersti Skovgaard i Estland fik en personlig pris som anerkendelse af, at han ville blive ved med at bidrage til samfundet og derfor arbejdede som kirurg, indtil han blev 80.

Strategier til støtte af aktiv aldring

Aldersprofilen i EU ventes at ændre sig drastisk i de kommende årtier. Næsten en tredjedel af europæerne vil være 65 år eller ældre i 2060 English .

En aldrende befolkning betyder også, at der bliver færre i den arbejdsdygtige alder. Vi går fra at have 4 mennesker i den erhvervsaktive alder for hver pensionist til kun at have 2. Denne udvikling i befolkningens sammensætning ventes at få store konsekvenser for de offentlige budgetter i EU, f.eks. for pensionssystemerne og sundhedsudgifterne.

Kommissionen har skabt disse priser for at vise, hvordan udfordringerne ved aktiv aldring kan tages op. Programmer for aktiv aldring kan hjælpe de ældre med at finde nye beskæftigelsesmuligheder, deltage i samfundet og leve uafhængigt så længe som muligt.

Mere om EU's tilgang til aldring

EU's år for aktiv aldring 2012

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links