Навигационна пътека

ЕС отличава най-добрите инициативи, помагащи на възрастните хора да останат дейни в своите общности.

В ЕС има най-различни програми, помагащи на възрастните хора да участват активно в обществения живот дори след като се пенсионират. Така се гарантира, че местните общности продължават да се възползват от уменията и знанията, които тези хора са натрупали през живота си.

Комисията отличава с награди някои от най-добрите програми. Тазгодишните лауреати са:

  • Проект „Безмоторен автомобил“ – училище Huolin Koulu, Финландия – 12-годишни ученици и дядо Ханну Густафсон строят заедно безмоторен състезателен автомобил.
  • Разлики между поколенията, JP/Politikens Hus, Дания – четирима журналисти от датския вестник Politiken описват как млади и стари могат да работят заедно.
  • „Старчета на работа“, Cultfiction Oy, Финландия – документален сериал от 18 епизода по държавния канал Yle TV1, посветен на хора, които решават да не се пенсионират.
  • Две поколения в една къща, Typhaine de Penfentenyo, Франция – чрез програмата Ensemble2générations français на Typhaine студенти живеят в дома на възрастен човек безплатно или срещу малък наем в замяна на помощ и компания от тяхна страна.
  • Живот през целия живот, Fredericia, Дания – местни социални служби помагат на възрастни хора да останат независими, като наблягат на ежедневната рехабилитация.
  • Персонал от всички възрасти, Helsingin kaupunki, Henkilöstökeskus, Финландия – насърчаване на участието на хора на различни възрасти в работната ръка чрез организации като спортни центрове, здравни заведения и служби по заетостта.

Bruno Põder от Kersti Skovgaard, Естония получава индивидуална награда за желанието си да продължи да служи на обществото като хирург до 80-годишна възраст.

Стратегия за подпомагане на активния живот на възрастните хора

Очаква се възрастовият профил на населението на ЕС да се промени из основи през следващите десетилетия – почти една трета от европейците ще бъдат на 65 години или по-възрастни до 2060 г. English

Застаряването на населението означава, че вместо четирима души в активна възраст на всеки пенсионер ще се падат само по двама. Очаква се тези демографски промени да имат значително въздействие върху публичните финанси в ЕС, като например върху пенсионните системи и разходите за здравеопазване.

Комисията създаде наградите, за да насърчи разработването на програми за по-активен живот на възрастните хора, които могат да им помогнат да намерят нови възможности за работа, да участват пълноценно в обществото и да водят независим живот възможно най-дълго.

Още за подхода на ЕС към застаряването

Европейска година на активния живот на възрастните хора 2012

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки