Navigacijska pot

Skrb za naše pokojnine - 20/02/2012

EU je predstavila načrte, s katerimi želi zagotoviti, da bodo imeli vsi prebivalci ob upokojitvi dostojne pokojnine.

Za kar četrtino evropskih prebivalcev je pokojnina glavni vir prihodkov. V prihodnosti bo število upokojencev raslo hitreje kot število delovno aktivnih, zato morajo države članice najti način, kako zagotoviti pravične, zanesljive in vzdržne pokojninske sisteme.

Gospodarska kriza je še dodatno obremenila javne proračune, zato EU želi državam pomagati pri zagotavljanju dostojnih pokojnin tudi v prihodnje.

Po posvetovanju o evropskih pokojninskih sistemih in letnem pregledu rasti 2012 DeutschEnglishfrançais je Evropska komisija zdaj pripravila tudi belo knjigo o vzdržnih pokojninah , s katero želi bolje uskladiti dolžino delovne dobe in pokoja, zagotoviti pokojninske pravice čezmejnih delavcev in prebivalcem omogočiti varčevanje za prihodnost.

Glavni predlogi Komisije so:

  • s spremembami delovnih mest in trga dela izboljšati možnosti za starejše delavce,
  • delodajalce in sindikate spodbuditi k vzpostavitvi dodatnih (zasebnih) sistemov pokojninskega zavarovanja, ki bi jih države podprle z davčnimi in drugimi spodbudami,
  • bolje zaščititi pravice iz dodatnega pokojninskega zavarovanja za vse, ki so delali v več kot eni državi EU,
  • upokojitveno starost uskladiti s pričakovano življenjsko dobo, omejiti predčasno upokojevanje in zmanjšati razlike v pokojninah med moškimi in ženskami.

Čeprav so pokojninski sistemi predvsem v pristojnosti držav članic, vedno bolj postajajo tudi vseevropsko vprašanje. Komisija bo v skladu s strategijo EU o delovnih mestih in gospodarski rasti še naprej skrbno spremljala in podpirala reforme pokojninskih sistemov.

Prednost vseevropskega pristopa je tudi usklajenost zakonodaje, financiranja in politik. Med ukrepi EU so tako pravila za boj proti diskriminaciji (zlasti na podlagi spola in starosti), finančne spodbude za daljšo delovno dobo in posebna priporočila za vsako posamezno državo.

Leta 2011 je Komisija pripravila priporočila za 16 držav EU, reformam pa se je zavezalo še dodatnih pet držav.

Pokojnine v EU DeutschEnglishfrançais

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave