Cale de navigare

Cum garantăm pensiile de mâine? - 20/02/2012

UE prezintă câteva propuneri destinate să le asigure pensii decente generaţiilor viitoare.

Pentru un european din patru, pensia este singura sursă de venit. În condiţiile în care numărul pensionarilor este în creştere, iar cel al persoanelor active în scădere, guvernele se confruntă cu o problemă dificilă: ce se poate face pentru ca europenii să beneficieze de pensii decente, sigure şi viabile?

Situaţia este şi mai gravă din cauza presiunii pe care criza economică o exercită asupra bugetelor naţionale. De aceea, UE încearcă să ajute guvernele să găsească o soluţie realistă.

Astfel, Comisia a elaborat o carte albă privind reforma pensiilor , ţinând cont de rezultatele recentei consultări publice privind sistemele de pensii şi ale analizei anuale a creşterii 2012 DeutschEnglishfrançais. Documentul îşi propune să ajute statele membre să obţină un echilibru mai viabil între anii de muncă şi cei de pensie, să garanteze menţinerea drepturilor de pensie în cazul persoanelor care se stabilesc în alte ţări din UE şi să stimuleze planurile de economisire.

În acest sens, le recomandă:

  • să îmbunătăţească perspectivele de angajare pentru persoanele în vârstă, prin modificarea practicilor actuale de pe piaţa muncii şi prin adaptarea locurilor de muncă
  • să încurajeze angajatorii şi sindicatele să creeze sisteme private de pensie, inclusiv prin acordarea de avantaje fiscale
  • să protejeze mai bine sistemele de pensii suplimentare ale persoanelor care au lucrat în mai multe ţări europene
  • să stabilească un raport direct între vârsta de pensionare şi speranţa de viaţă, să limiteze pensionarea anticipată şi să reducă diferenţele între condiţiile de pensionare aplicabile femeilor şi bărbaţilor.

În general, sistemele de pensii sunt reglementate doar de guvernele naţionale, însă problemele din acest domeniu devin o preocupare comună. Comisia va continua să monitorizeze şi să sprijine reformele sistemelor de pensii, conform prevederilor strategiei sale privind creşterea economică şi ocuparea forţei de muncă.

UE poate aduce valoare adăugată acestor reforme, punând la dispoziţie norme juridice, fonduri şi instrumente de coodonare a politicilor. Astfel, ea elaborează reglementări de combatere a discriminării (în special pe criterii de gen şi vârstă), furnizează sprijin financiar pentru acţiunile care ajută persoanele în vârstă să rămână pe piaţa muncii şi formulează recomandări specifice fiecărei ţări, pentru a susţine guvernele naţionale.

În 2011, Comisia a furnizat astfel de recomandări pentru 16 dintre statele membre, iar alte 5 guverne s-au angajat să iniţieze reforme.

Pensiile în UE DeutschEnglishfrançais

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile