Navigációs útvonal

A nyugdíjak védelmében - 20/02/2012

Az EU tervet terjesztett elő arról, hogyan lehet méltányos nyugdíjat biztosítani a jövő nyugdíjasai számára.

Ma minden negyedik európai számára a fő bevételt a nyugdíja jelenti. Mivel a nyugdíjasok száma gyorsabban növekszik, mint a dolgozóké, a kormányoknak komoly nehézséget jelent, hogy méltányos, biztos és fenntartható nyugdíjakat biztosítsanak.

Tudván azt, hogy a gazdasági válság további pénzügyi terhet ró az állami költségvetésekre, az EU fel kívánja térképezni, hogyan dolgozzon együtt a tagállamokkal annak érdekében, hogy az európai nyugdíjasok megélhetése a jövőben se kerüljön veszélybe.

A Bizottság az európai nyugdíjrendszerekről szóló nyilvános konzultáció és a 2012-es éves növekedési jelentés DeutschEnglishfrançais alapján új szakpolitikai dokumentumot  dolgozott ki arról, hogyan lehet a nyugdíjak fenntarthatóságáról gondoskodni. Az úgynevezett fehér könyv arra keresi a választ, hogyan lehet egyensúlyt teremteni a szolgálati idő és a nyugdíjban töltött idő között, miként lehet elérni, hogy a külföldre költöző uniós polgárok ne veszítsék el nyugdíjjogosultságukat, és hogyan lehet megtakarításaik növelésére ösztönözni az embereket.

A fő javaslatok között szerepelnek az alábbiak:

  • változtatni kell a munkahelyi és a munkaerő-piaci tendenciákon annak érdekében, hogy javuljanak az idősebb munkavállalók esélyei;
  • a munkáltatókat és a szakszervezeteket arra kell sarkallni, hogy dolgozzanak ki magánnyugdíj-rendszereket, és szorgalmazni kell, hogy a kormányok ehhez ösztönzést (többek között adókedvezményeket) nyújtsanak;
  • nagyobb védelemben kell részesíteni azoknak a kiegészítőnyugdíj-jogosultságát, akik több uniós országban is dolgoztak;
  • a nyugdíjkorhatárt hozzá kell igazítani a várható élettartamhoz, korlátozni kell a korengedményes nyugdíjba vonulás lehetőségét, és meg kell szüntetni a férfiak és a nők nyugdíjazási kora közötti különbséget.

A nyugdíjak szabályozása a tagállamok hatáskörébe tartozik, a nyugdíjrendszerekkel kapcsolatosan felmerülő kérdések azonban egyre inkább közös problémát jelentenek az uniós országok számára. Az EU foglalkoztatási és növekedési stratégiájával összhangban a Bizottság továbbra is szorosan nyomon követi és támogatja a nyugdíjrendszerek reformját.

Az EU bizonyos jogalkotási, finanszírozási és politikai koordinációs intézkedései többletértéket is hordozhatnak ezen a területen. Itt említhető a (különösen a nem és kor szerinti) hátrányos megkülönböztetés elleni szabályok kidolgozása, az idősebbek munkavállalását segítő pénzügyi támogatás, valamint a kormányoknak útmutatóul szolgáló országspecifikus ajánlások készítése.

2011-ben 16 uniós ország kapott ajánlásokat a Bizottságtól, és további öt ország szánta rá magát a reformokra.

Nyugdíjak az Európai Unióban DeutschEnglishfrançais

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek