Navigacijska pot

Zdravstvena kartica za varno potovanje - 16/06/2011

Brezplačna evropska kartica zdravstvenega zavarovanja omogoča dostop do zdravstvenih storitev v 27 državah EU ter Islandiji, Lihtenštajnu, Norveški in Švici.

Počitnice ali poslovno potovanje v tujini se lahko hitro spremeni v nočno moro, če vas piči meduza, imate alergično reakcijo, si zlomite nogo, se hudo poškodujete ali zbolite.

Težko je reševati že same zdravstvene težave, kaj šele ugotavljati, kako deluje zdravstveni sistem v drugi državi, in plačevati dodatne stroške nujnih posegov.

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja English omogoča lažji dostop do zdravstvene pomoči pri potovanju v državah EU.

Državljani EU lahko izkoristijo prednosti sporazuma med 27 državami članicami, ki so ga podpisali tudi Islandija, Lihtenštajn, Norveška in Švica in ki zagotavlja socialno varnost pri delu, bivanju ali potovanju v teh državah.

To pomeni, da imajo državljani EU dostop do enakih zdravstvenih storitev in ugodnosti kot državljani države, v kateri se nahajajo.

Enaka obravnava

Zdravstvena kartica je dokazilo za zdravnike, bolnišnice in lekarne, da je obiskovalec upravičen do enake oskrbe.

Lahko se zgodi, da so po zakonodaji države, v kateri se nahajate, zdravstvene storitve tudi brezplačne. Če je treba kaj plačati, bodo stroški povrnjeni.

Zavarovanje obsega tudi skrb za nosečnice ter zdravstveno obravnavo že obstoječih ali kroničnih obolenj, denimo astme, diabetesa ali raka.

Morebiti je treba vnaprej poskrbeti za dostop do posebnih storitev, denimo dialize.

Potniki, ki kartice nimajo s seboj, so še vedno upravičeni do enake obravnave, vendar se lahko zgodi, da bo morala njihova domača zavarovalnica začasno potrdilo o zavarovanju poslati po telefaksu ali elektronski pošti.

Vse stroške bodo mogoče morali plačati takoj in po vrnitvi domov vložiti zahtevek za povračilo, ki pa ni jamčeno v celoti.

Pridobitev kartice je enostavna

Kartica je na voljo brezplačno. Pri svoji zdravstveni zavarovalnici se pozanimajte, kako jo lahko dobite, vendar pa morate že imeti obvezno zdravstveno zavarovanje ene od 31 držav.

Zavarovanje krije tudi državljane, ki v eni od teh držav začasno študirajo ali so tja napoteni na delo.

Kartico ima že približno 185 milijonov ljudi.

Več o koordinaciji zdravstvenega zavarovanja v EU

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave