Kruimelpad

Neem uw zorgpas mee op reis - 16/06/2011

Met de gratis Europese zorgpas krijgt u makkelijker medische hulp in de hele EU plus Ierland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland.

Een kwallenbeet, allergie, gebroken been, auto-ongeluk of ziekte kunnen van uw vakantie of zakenreis een nachtmerrie maken.

Hulp vinden is dan vaak al moeilijk genoeg. Andere regels voor de gezondheidszorg en extra kosten maken het er bepaald niet eenvoudiger op.

Daarom is het zaak de Europese zorgpas English mee te nemen, want daarmee krijgt u makkelijker medische hulp als u in de EU op reis bent.

EU-burgers profiteren namelijk van een akkoord tussen de 27 EU-landen en IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland dat hun recht geeft op medische zorg als ze in een van deze landen werken, wonen of reizen.

Ze hebben recht op dezelfde zorg als de inwoners van het land dat ze bezoeken.

Gelijke behandeling

De zorgpas vormt het bewijs voor de arts, het ziekenhuis of de apotheker dat de kaarthouder recht heeft op dezelfde behandeling als de eigen verzekerden.

Vaak betekent dit dat u in aanmerking komt voor kosteloze hulp. En als u toch moet betalen, dan krijgt u de kosten in ieder geval vergoed.

Zo komen zwangere vrouwen in aanmerking voor hulp en kan de behandeling van chronische aandoeningen, zoals astma, suikerziekte en kanker, worden voortgezet.

In geval van speciale behandelingen, zoals nierdialyse, moet dit soms wel vooraf worden geregeld.

Zonder deze kaart heeft u weliswaar ook recht op eenzelfde behandeling, maar moet u soms eerst contact opnemen met de zorgverzekeraar thuis. Die kan dan een voorlopig verzekeringsbewijs doorfaxen of mailen.

Of u moet zelf alle kosten voorschieten en naderhand een terugbetalingsverzoek indienen. Maar dan weet u niet zeker of ook alles vergoed wordt.

Vraag de zorgpas aan, want hij kan van pas komen!

U kunt de zorgpas gratis aanvragen. Voor meer informatie over de aanvraag en een aanvraagformulier kunt u terecht bij uw zorgverzekeraar of op een speciale website. U moet wel al onder het sociale verzekeringsstelsel in een van de 31 landen vallen.

Ook als u voor studie of werk tijdelijk naar het buitenland vertrekt, bent u gedekt.

Al bijna 185 miljoen mensen hebben een Europese zorgpas.

Meer over de coördinatie van de sociale zekerheid in de EU

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links