Navigációs útvonal

A biztonságos utazáshoz vigye magával egészségügyi kártyáját! - 16/06/2011

Az ingyenes európai egészségügyi kártya segítségével könnyebben részesülhetünk egészségügyi ellátásban a 27 tagállamban, illetve Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában és Svájcban.

Egy medúzacsípés, egy allergiaroham, egy lábtörés, illetve egy súlyosabb sérülés vagy megbetegedés hirtelen rémálommá változtathatja a külföldi nyaralást vagy üzleti utat.

A már önmagában véve is nehéz helyzetet az ismeretlen egészségügyi rendszerből fakadó problémák vagy a sürgősségi ellátás pluszköltségei azonban tovább bonyolíthatják.

Az európai egészségbiztosítási kártya English megkönnyíti, hogy az Unión belül utazók orvosi ellátásban részesüljenek.

Egy megegyezés értelmében ugyanis az uniós polgároknak joguk van szociális biztonsági ellátásokhoz, amennyiben a 27 tagállam valamelyikében, illetve Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában vagy Svájcban dolgoznak, élnek, illetve ezen országok bármelyikébe utaznak.

Ez többek között azt jelenti, hogy ugyanazokat az egészségügyi szolgáltatásokat és ellátásokat vehetik igénybe, mint az adott ország állampolgárai.

Egyenlő bánásmód

Az egészségbiztosítási kártya igazolja az orvosok, kórházak és gyógyszertárak felé, hogy használóját egyenlő bánásmód illeti meg.

Az adott ország törvényeitől függően az egészségügyi ellátás gyakran ingyenes. Ha a betegnek mégis fizetnie kell, ezt később visszatérítik neki.

Az ellátás kiterjed a várandós nők gondozására, és a már létező krónikus betegségek (pl. asztma, cukorbetegség, rák) kezelésére is.

Bizonyos speciális kezelések (pl. dialíziskezelés) igénybevételéhez azonban előzetes megállapodásra lehet szükség.

A kártya hiánya nem jelenti azt, hogy az illető nem jogosult az egyenlő bánásmódra, azonban lehet, hogy a lakóhelye szerinti ország egészségügyi szolgáltatójától erről ideiglenes igazolást kell kérnie, amelyet faxon vagy e-mailben kell megkapnia.

Előfordulhat, hogy a turistának a felmerülő teljes költségeket helyben ki kell fizetnie, és otthon visszatérítés iránti igényt kell benyújtania. A teljes visszatérítés azonban nincs garantálva.

A kártya beszerzése könnyű

Az egészségbiztosítási kártya ingyenes. A kártya kiállításához lépjen kapcsolatba a helyi egészségügyi szolgáltatóval! A kiállítás előfeltétele, hogy a kérelmező tagja legyen egy társadalombiztosítási rendszernek a 31 ország valamelyikében.

Azok a személyek, akik tanulás vagy munkahelyi ideiglenes kiküldetés céljából gyakran utaznak ezen országok valamelyikébe, szintén biztosítva vannak.

Közel 185 millióan rendelkeznek európai egészségbiztosítási kártyával.

Az EU szociális biztonsági rendszereinek összehangolása

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek