Navigointipolku

Pidä sairaanhoitokortti aina matkassa mukana - 16/06/2011

Maksuton eurooppalainen sairaanhoitokortti helpottaa hoitoonpääsyä EU:n 27 jäsenmaassa ja Islannissa, Liechtensteinissa, Norjassa ja Sveitsissä.

Meduusan pisto uintimatkalla, allerginen reaktio ravintolassa, jalan murtuminen laskettelumäessä tai vakavampi loukkaantuminen tai sairastuminen voi muuttaa loma- tai liikematkan ulkomailla painajaiseksi.

Jo välittömän avun saamiseen kuluu paljon vaivaa ja energiaa, ja vieras terveydenhuoltojärjestelmä sekä sairastumisen tai onnettomuuden vaatimat lisäkustannukset tekevät matkailijan tilanteesta usein entistäkin tukalamman.

Jos matkustat Euroopassa, hoitoonpääsyäsi helpottaa eurooppalainen sairaanhoitokortti English .

Kortti on voimassa 27 EU-maassa sekä Islannissa, Liechtensteinissa, Norjassa ja Sveitsissä. Sen perustana oleva sopimus takaa sairausvakuutussuojan ulkomailla matkustamisen, työskentelyn tai asumisen aikana.

Sairaanhoitokortti takaa haltijalleen näin myös samat julkisen terveydenhuollon palvelut kuin kohdemaan omille kansalaisille.

Tasapuolinen kohtelu

Sairaanhoitokortti helpottaa hoitoonpääsyä ulkomailla: lääkärin vastaanotoilla, sairaaloissa ja apteekeissa sen avulla on helppo todistaa kuuluvansa sairausvakuutuksen piiriin.

Jos hoitoa annetaan maassa, jossa julkisen terveydenhuollon palvelut ovat maksullisia, kustannukset korvataan - joko paikan päällä tai kortinhaltijan kotimaassa.

Sairaanhoitokortti kattaa myös odottavien äitien terveydenhoitopalvelut sekä esimerkiksi kroonisten sairauksien, kuten astman, diabeteksen tai syövän jatkuvan hoidon.

Erikoisterveydenhoidon tai -laitteiden käyttö (esim. dialyysihoito) voi vaatia etukäteisjärjestelyjä.

Matkailija saa tarpeen vaatiessa joka tapauksessa tarvitsemansa hoidon, myös ilman korttia. Hän voi kuitenkin joutua pyytämään oman maansa terveysviranomaiselta faksitse tai sähköpostitse korvaavan tilapäisen todistuksen oikeudesta sairaanhoitoon.

Kortiton matkailija voi myös joutua maksamaan hoitokustannukset paikan päällä ja hakemaan korvausta kotimaassa. Tällöin on kuitenkin mahdollista, että kaikkia hoitokustannuksia ei korvata.

Hanki sairaanhoitokortti

Eurooppalaisen sairaanhoitokortin saa maksutta paikalliselta terveysviranomaiselta. Kortin voi saada henkilö, joka kuuluu jo jonkin 31 sopimusmaan kansallisen sosiaaliturvajärjestelmän piiriin.

Myös ulkomailla opiskelevat tai tilapäisesti työskentelevät henkilöt kuuluvat kortin antaman sairausvakuutussuojan piiriin.

Jo lähes 185 miljoonalla eurooppalaisella on eurooppalainen sairaanhoitokortti.

Lisätietoa sosiaaliturvan yhteensovittamisesta EU:ssa

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä