Navigációs útvonal

A nők és a férfiak közötti bérszakadék megszüntetése - 04/03/2011

Kutatónő laboratóriumban © istock/Lise Gagne

Az első alkalommal az idei év során, március 5-én megrendezendő "egyenlő fizetések európai napja" a nőkkel szembeni hátrányos munkahelyi megkülönböztetés feszámolása iránti elkötelezettséget jelzi.

Az egyenlő munkáért egyenlő bért elve az uniós alapelvek egyikéhez, a megkülönböztetésmentességhez kapcsolódik. Az azonos munkát végző nők és férfiak közötti bérszakadék ugyan szűkülőben van, mégsem eléggé gyors e téren az előrelépés, hiszen a nők átlagosan még ma is 17,5%-kal kevesebbet keresnek, mint a férfiak.

Nem véletlenül lett március 5-e az egyenlő fizetések napja. Ahhoz ugyanis, hogy a - 17,5%-kal kevesebbet kereső - nők a férfiak éves fizetésével megegyező munkabért kapjanak kézhez, két hónappal tovább, március 5-éig kellene dolgozniuk.

A nők és a férfiak közötti bérszakadék folyamatos hátrányos megkülönböztetéssel ér fel, s e munkahelyi egyenlőtlenségnek messzemenő hatásai vannak. A kisebb fizetések következtében például a nők nyugdíja is alacsonyabb. Ezért a 65 évet betöltött népességben a nők 22%-át fenyegeti a szegénység, míg ez az arány a férfiak esetében csupán 16%.

A Bizottság a következő intézkedésekkel kíván fellépni a hátrányos megkülönböztetés e formája ellen:

  • munkahelyi programokat dolgoz ki, díjakat hoz létre, és listákat állít fel az esélyegyenlőség javítása terén kiváló teljesítményt felmutató vállalatokról;
  • megfelelő eszközökkel, például a nők és férfiak fizetését összevető bérkalkulátorral segíti a munkáltatókat abban, hogy; felismerjék és orvosolják az indokolatlan bérkülönbségeket;
  • arra buzdítja a férfiakat és nőket, hogy olyan foglalkozást válasszanak, amelyben nemük nincs kellő arányban képviselve;
  • egyszerűbbé teszi a férfiak és nők számára, hogy egyensúlyt teremtsenek a munka és a családi élet feladatai között;
  • javítja a fizetések átláthatóságát, valamint (a leginkább nők esetében alkalmazott) részmunkaidős vagy határozott időre szóló munkaszerződések hatását az egyenlő fizetésre.

Az EU erőfeszítéseket tesz a hátrányos munkahelyi megkülönböztetés egy másik fajtájával szemben is, elősegítve, hogy minél több nő töltsön be vezetői állást.

A Bizottság e héten fogadta az üzleti élet vezetőit, majd önkéntes alapon követhető kezdeményezést English indított az állami vállalatok számára. A kezdeményezés lényege, hogy a vállalatok kötelezettséget vállalnak arra, hogy az igazgatótanácsukban dolgozó nők arányát 2015-re 30%-ra, 2050-re pedig 40%-ra emelik.

Az Unió egy év elteltével értékelni fogja, milyen előrelépést sikerült elérni. Ha az eredmények nem kielégítőek, a Bizottság fontolóra veszi azt, hogy milyen - köztük jogi - lépésekkel lehet a vezetői szférában változást előidézni. Jelenleg Európában a legnagyobb vállalatok esetében mindössze 12% a női igazgatótanácsi tagok aránya

A nők hátrányos megkülönböztetésének felszámolását célzó törekvések összhangban vannak a Bizottság nemek közötti egyenlőségről szóló stratégiájával . Ezekre a törekvésekre március 8-án, a nemzetközi nőnapon is felhívják majd a figyelmet.

A nemek közötti esélyegyenlőségről bővebben

Kampány a nők és a férfiak közötti bérszakadék felszámolásáért

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek