Navigacijska pot

2011 - evropsko leto prostovoljstva - 06/01/2011

Logotip evropskega leta prostovoljstva s tremi sklenjenimi rokami © EU

Evropska unija želi s celoletno kampanjo nagraditi delo sedanjih prostovoljcev, obravnavati izzive, s katerimi se srečujejo, in med prostovoljce pritegniti še več ljudi.

Prostovoljstvo koristi vsem in zbližuje različne družbene skupine. Prostovoljci pozitivno prispevajo k skupnosti in se učijo novih znanj in spretnosti. Tako lahko denimo pomagajo v športnih klubih, šolah, bolnišnicah ali v dobrodelnih organizacijah. Danes približno 20 % evropskih državljanov opravlja prostovoljno delo.

Namen evropskega leta prostovoljstva DeutschEnglishfrançaisNederlands je pritegniti več ljudi k prostovoljnemu delu. EU želi zato:

  • olajšati sodelovanje;
  • ustrezno nagraditi prostovoljce in uradno priznati znanje in spretnosti, ki so jih pridobili s prostovoljnim delom;
  • izboljšati kakovost prostovoljstva z usposabljanjem in usklajevanjem potreb po prostovoljcih;
  • opozoriti na pomen prostovoljstva.

Skupina prostovoljcev bo skozi leto obiskala vse države EU in ljudem predstavila delo, ki ga opravljajo. Med desetdnevnim bivanjem v vsaki državi EU bodo o tem govorili tudi z domačimi snovalci politike.

O vsakem obisku bo izmenično poročalo 27 novinarjev prostovoljcev. Pripravili bodo avdiovizualne in pisne prispevke, ki bodo objavljeni v različnih medijih in na spletu.

Organizirali bodo tudi štiri konference, na katerih bodo obravnavali glavne vidike prostovoljstva.

Delo na nacionalni ravni bo usklajevala Zveza organizacij evropske prostovoljne službe English, ki združuje 33 evropskih mrež. Ustanovljena je bila leta 2007. Ljudje, ki jih zanima prostovoljno delo, lahko na njenem spletišču dobijo ustrezne informacije, se prijavijo kot prostovoljci za določeno število ur ali si celo ogledajo statistiko o številu delovnih ur od 1. januarja 2011.

EU si že dolgo prizadeva za spodbujanje prostovoljstva. Leta 1996 je tako ustanovila evropsko prostovoljno službo DeutschEnglishfrançais, da bi mlade spodbudila k opravljanju prostovoljnega dela v lokalnih skupnostih v tujini.

Evropsko leto prostovoljstva bo potekalo v času, ko Organizacija združenih narodov obeležuje 10. obletnico mednarodnega leta prostovoljstva.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave