Kruimelpad

2011 Europees Jaar van het vrijwilligerswerk - 06/01/2011

Logo van het Europees Jaar van het vrijwilligerswerk: 3 armen die elkaar vasthouden © EU

Een jaar lang gaat er extra aandacht naar het goede werk van vrijwilligers en de uitdagingen waar zij voor staan. Tegelijkertijd wordt iedereen aangemoedigd om ook een steentje bij te dragen.

Vrijwilligerswerk is nuttig voor iedereen en brengt mensen dichter bij elkaar. En de vrijwilligers zelf krijgen de kans om iets terug te doen voor de samenleving en nieuwe dingen te leren. Dat kan op allerlei manieren, bijvoorbeeld bij een sportvereniging, school, ziekenhuis of liefdadigheidsorganisatie. Zo'n 20% van alle Europeanen doet vrijwilligerswerk.

Het Europees Jaar van het vrijwilligerswerk wil dit nog aantrekkelijker maken door:

  • het makkelijker te maken om vrijwilliger te worden
  • vrijwilligers te belonen, bijvoorbeeld door hun werk formeel te erkennen als beroepservaring
  • vrijwilligers cursussen te geven en werk dat bij hen past
  • iedereen te overtuigen van het nut van vrijwilligerswerk.

Dit jaar reist een groep vrijwilligers de EU rond om te vertellen over hun werk. In ieder land blijven zij 10 dagen om te praten over wat zij belangrijk vinden, ook met beleidsmakers.

27 journalisten, ook vrijwilligers, brengen om de beurt verslag uit over deze rondreis. Hun artikelen, videoreportages en radioverslagen worden via allerlei media verspreid.

Verder vinden er in de loop van het jaar vier grote conferenties plaats over belangrijke aspecten van vrijwilligerswerk.

Wat er verder in ieder land apart gebeurt, coördineert de EYV Alliance English, het in 2007 opgerichte samenwerkingsverband van inmiddels 33 Europese vrijwilligersorgaisaties. Wie vrijwilligerswerk wil doen, kan via de site van de Alliance informatie en werk vinden, opgeven hoeveel tijd hij of zij eraan wil besteden en zien hoeveel uren er sinds 1 januari in totaal al door vrijwilligers zijn toegezegd.

De EU promoot vrijwilligerswerk al jaren en heeft in 1996 het Europees vrijwilligerswerk DeutschEnglishfrançais op poten gezet om jongeren aan te moedigen in het buitenland vrijwilligerswerk te doen.

Het Europees Jaar valt overigens samen met allerlei acties die de VN organiseert omdat het precies 10 jaar geleden is dat het Internationaal Jaar van de vrijwilligers werd gehouden.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links