Navigációs útvonal

2011, az önkéntesség európai éve - 06/01/2011

Az önkéntesség európai évének logója: három összefonott kar © EU

Az EU célja az egy évig tartó kampánnyal az, hogy elismerésben részesítse az önkéntesek tevékenységét, segítsen az előttük álló problémák leküzdésében, és még több embert ösztönözzön cselekvésre.

Az önkéntes tevékenységeknek mindenki hasznát látja: közelebb hozza egymáshoz a különböző közösségeket, az önkénteseknek pedig lehetőséget teremt arra, hogy visszafizessenek valamit a társadalomnak, és egyúttal új készségeket sajátítsanak el. Számos formát ölthet: segítségnyújtás sportklubban, iskolában, kórházban, jótékonysági tevékenység stb. Jelenleg az európaiak kb. 20%-a végez önkéntes munkát.

Az önkéntesség európai éve DeutschEnglishfrançaisNederlands azt kívánja elérni, hogy minél többen végezzenek önkéntes munkát. Ennek érdekében az EU arra törekszik, hogy:

  • megkönnyítse az önkéntessé válást
  • megjutalmazza az önkéntesek munkáját (pl. a munka során elsajátított készségek hivatalos elismerése révén)
  • javítsa az önkéntes munka színvonalát képzésekkel, és annak megszervezésével, hogy az önkéntesek képességeiknek megfelelő munkalehetőséghez jussanak;
  • tájékoztassa a nagyközönséget arról, milyen értéket képvisel az önkéntes munka

2011-ben egy csapat önkéntes járja be az Európai Uniót, hogy bemutassák, miből is áll a munkájuk. A csapat minden országban 10 napot tölt. Tagjai találkoznak politikai döntéshozókkal is, akikkel megvitatják, mely szempontok fontosak számukra munkájukban.

Egy 27 önkéntes újságíróból álló csoport tagjai felváltva követik nyomon a körutazás szakaszait, amelyekről audiovizuális és írásos tudósításokat készítenek. A tudósítások a médiában és az interneten jelennek meg.

Az önkéntességgel kapcsolatos kulcsfontosságú témákban négy magas szintű konferenciára kerül sor idén.

A tagállami szintű tevékenységeket az EYV Alliance English koordinálja. A csoport 2007-ben jött létre, és 33 európai önkéntes hálózatból áll. Az EYV Alliance honlapja információkkal szolgál a lehetséges önkéntes állásokról. Az érdeklődők kötelezettséget vállalhatnak, hogy egy megadott időtartam alatt önkéntes munkát fognak végezni. A weboldalon nyomon követhető az is, hogy január 1-jétől hány óra önkéntes munkára érkezett felajánlás.

Az EU már több éve népszerűsíti az önkéntes tevékenységeket. 1996-ban létrehozta az Európai Önkéntes Szolgálatot DeutschEnglishfrançais, amely azt szorgalmazza, hogy minél több fiatal végezzen önkéntes munkát egy másik ország helyi közösségeiben.

Az európai év egybeesik az ENSZ által az önkéntesek nemzetközi évének nyilvánított év 10. évfordulójával, és kiegészíti azokat a tevékenységeket, amelyeket az ENSZ ebből az alkalomból szervez.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek